Prețul afișat versus Prețul corect versus Prețul final (tranzacționat) în imobiliare

La nivel național, în ultimele 12 luni, domeniul imobiliar a înregistrat creșteri ale prețurilor, atât pe segmentul chiriilor, cât și din perspectiva vânzărilor de proprietăți. Trendul este unul general, aplicat atât în orașele mari, cât și în provincie.

Cine decide prețurile?

În primul rând, este important să stabilim că prețul de pornire (inițial) este stabilit de vânzător / proprietar, care își folosește informațiile personale, dar care este influențat majoritar de percepția emoțională (legătura cu un loc drag, munca depusă de-a lungul anilor pentru renovări, investițiile prin care a trecut locuința, comparații cu alte proprietăți similare etc.).

În funcție de o serie de criterii, proprietarul poate ajunge la concluzia că este momentul să ajusteze prețul cerut inițial, dar, din nou, decizia îi aparține 100%. Iată câteva exemple de situații care pot determina un vânzător să aleagă să scadă prețul unei proprietăți:

  • La recomandarea agenției imobiliare / a consultantului imobiliar
  • După un timp în care proprietatea nu își schimbă statusul (nu se tranzacționează)
  • Atunci când nu există interes manifestat pentru ofertă (nu există apeluri, vizionări, propuneri de preț/negociere etc.)
  • Atunci când există presiune financiară sau nevoia achiziționării unei alte proprietăți
  • Atunci când prețul inițial este, de fapt, un test adresat pieței, iar vânzătorul este conștient de asta.

Cum trebuie să ne uităm la prețurile proprietăților?

Contextele economice ale ultimilor 3 ani au favorizat dinamica prețurilor, așa cum o vedem astăzi în cele mai multe orașe. Acesta este și motivul pentru care trebuie să începem să învățăm să înțelegem prețurile imobiliarelor, iar primul pas este acela de a face o diferență între prețul afișat și cel tranzacționat (prețul final, agreat de ambele părți, după un proces normal de negociere).

Prețul afișat versus Prețul corect versus Prețul final (tranzacționat) în imobiliare

Dacă ar fi să introducem într-un dicționar al termenilor din domeniul imobiliar cele trei concepte, am avea:

  • Prețul afișat – prețul inițial, prezentat public potențialilor cumpărători.
  • Prețul corect – prețul care ar trebui să fie generat de o evaluare corectă, obiectivă și bazată pe indicatori multipli
  • Prețul final/tranzacționat – prețul care a fost agreat de ambele părți (vânzător – cumpărător) în urma unor procese de analiză, negociere, acceptare a negocierii în baza unui contract final de vânzare – cumpărare.

În fiecare dintre aceste cazuri, actorii principali sunt vânzătorii și piața (cumpărătorii), agenția fiind un liant între cei doi sau platforma de intermediere, ce trebuie să se asigure că cele două entități se întâlnesc într-un timp eficient.

Deși uneori provoacă frustrări și nemulțumire în rândul cumpărătorilor de imobiliare, cele trei prețuri sunt specifice modului natural de funcționare a economiei. Ceea ce reprezintă, într-adevăr, o provocare, este capacitatea cumpărătorilor de a răspunde strategic acestei poziționări. Mai exact, de a acționa, alături de agentul imobiliar, pentru a obține prețul corect, într-un timp util generării altor investiții.

Acest lucru se poate face prin informare continuă, prin obiectivitate și prin propunerea unui preț adaptat primelor două criterii.

De exemplu: Ioana identifică un apartament în zona X, cu 3 camere, situat la etajul 1, mobilat și utilat, iar prețul cerut de vânzător este de 100.000 de euro.

Pentru a stabili raportarea la prețul cerut, Ioana va trebui fie să se sfătuiască sau să ia informații de la agentul imobiliar, fie să analizeze piața din următoarele perspective:

  • Prețurile apartamentelor cu 3 camere din zona X, situate la etajele 1, 2 sau maxim 3 (dacă vorbim de blocuri P+4)
  • Dotările apartamentului vizat versus alte proprietăți
  • Existența locului de parcare sau a unui garaj
  • Urgența achiziției
  • Numărul de oferte active potrivite cerinței sale (câte alte oferte are Ioana pe lista vizionărilor ce respectă cerințele propuse de ea)
  • Situația actelor necesare vânzării.

Ce nu ar trebui să facă Ioana?

  • Să se raporteze la părerea vecinilor, cunoscuților sau persoanelor care nu au o experiență validă în tranzacționare sau date/statistici actualizate
  • Să compare prețuri vechi (din tranzacții închise în urmă cu 3-4 ani).

În concluzie, prețurile imobiliarelor se stabilesc în interacțiunea vânzător – cumpărător, exact așa cum se întâmplă în orice context economic unde există cerere și ofertă.

Dacă ai în plan să cumperi o proprietate, dar încă nu ai găsit varianta potrivită pentru tine, ne poți contacta rapid la numărul de telefon: 0737 800 000 sau pe adresa de e-mail [email protected]. Pe site-ul www.domina.ro găsești cele mai noi oferte imobiliare din județ, dar și o secțiune cu proprietăți cu preț scăzut.  

0737 800 000