[GHID UTIL] Cum Alegi Corect Un Teren. Teren Intravilan Vs. Extravilan
Ce înseamnă teren intravilan? Ce înseamnă teren extravilan? Ce diferențe există între cele două? Cum aleg tipul de teren potrivit proiectului meu?
Dacă ți-ai pus măcar o dată una dintre întrebările de mai sus, citește în continuare cu atenție. În acest articol vei afla toate răspunsurile pe care le cauți în legătură cu acest subiect.
Și, de ce nu... poate la finalul lui iei și marea hotărâre. Ce vei alege: un teren intravilan sau unul extravilan?
Să trecem la treabă!
Vom începe prin a explica ce este un teren intravilan și după ce principii trebuie să îți ghidezi căutarea.
Ce este un teren intravilan?
Terenul intravilan este cel care se află într-o localitate, aparține de o casă sau este în apropierea unei case. Pe suprafața acestuia se poate construi o locuință iar ca o regulă nescrisă, acest tip de teren este de obicei mai scump decât cel extravilan. Desigur, ambele terenuri au avantajele și dezavantajele lor, dar le vom trata pe fiecare pe rând.
Cum alegi un teren intravilan?
Sunt multe aspecte ce nu ar trebui neglijate atunci când începi căutările pentru un teren intravilan. Să începem prin a le enumera pe cele mai importante.
Locația și prețul terenului
Poate printre primele aspecte la care sunt atenți cei care caută un teren, se regăsesc: o locație bună și un preț mic.
De cele mai multe ori însă, un preț mai mic vine cu anumite probleme la pachet.
Bun, ai găsit un teren cu o locație super și la un preț mic. Te gândești deja că ai pus mâna pe lozul cel mare. Îmi pare rău să îți stric entuziasmul, însă, o astfel de situație nu poate fi întâlnită decât în basme, niciodată în realitate. De cele mai multe ori, există posibilitatea ca după ce cumperi un astfel de teren să afli că nu poți construi pe el.
Astfel, locația și prețul terenului rămân 2 aspecte importante, însă, în căutările tale, fii realist. Studiază bine piața și prețul terenurilor din zona respectivă. Dacă terenul pe care l-ai găsit are un preț cât mai aproape de realitate și o locație bună, excelent!
De asemenea, evită zonele cu risc de inundație sau alunecări de teren!
Ar fi ideal să nu alegi un teren situat în apropierea unui râu sau a unei ape curgătoare. Motivul... probabil îl știi deja. Este legat de siguranța ta și a casei pe care urmează să o ridici pe acest teren. Vrei o casă trainică și în care să îți petreci toată viața, corect?
Nu uita de utilități
Să spunem că ai bifat primele principii iar terenul intravilan găsit de tine trece cu brio testul până acum. Însă, mai ai un aspect important de luat în seamă. Utilitățile!
Asigură-te că terenul unde vrei să construiești viitoarea locuință poate fi racordat ușor la electricitate și gaze. Nici apa curentă nu va fi atât de complicat de obținut, dacă vorbim de localitățile mai mari.
Iar pentru ca lista de utilități să fie completă, nu omite nici cablul și internetul. Din fericire, distribuitorii de cablu și internet au ajuns în majoritatea localităților din țară, astfel că nici la capitolul acesta nu vei avea probleme.
Se poate construi pe teren
Dacă ai plecat în căutări de teren cu gândul că îți dorești să ridici o casă mai apoi acolo, nu uita să te interesezi dacă terenul pe care l-ai găsit se încadrează în categoria intravilan construibil, pentru că există și varianta terenului intravilan neconstruibil.
Dar, nu este cazul să te întristezi! Poți solicita un certificat de urbanism informativ care va lămuri acest aspect.
Taxele notariale
Atunci când am enumerat cheltuielile pe care vei fi nevoit să le faci cu branșarea la gaze și energie electrică, nu am tras linie. Adaugă la acele cheltuieli și taxele notariale pentru vânzarea terenului intravilan.
Din fericire, poți folosi și un calculator de taxe notariale online, care îți va ușura munca. De asemenea, poți consulta și prețurile a 2-3 notari.
Ce este un teren extravilan?
Terenul extravilan este situat în afara localității, în afara orașului și de cele mai multe ori, nu se poate construi pe el, se poate doar cultiva. Un avantaj cu care vine un astfel de teren este prețul, care poate fi și de 10 ori mai mic decât al unui teren intravilan.
Însă, în momentul în care te-ai hotărât să cauți un teren extravilan de vânzare, trebuie să știi din capul locului că acesta poate fi de 2 tipuri: teren extravilan agricol și teren intravilan agricol.
Cel din urmă aparține unei anumite zone. Fără un acord prealabil, construcțiile sunt interzise pe ambele teritorii, fiind incluse în circuitul agricol.
Cum alegi un teren extravilan?
Dacă vrei să cumperi un teren extravilan, nu uita să fii atent la următoarele aspecte:
Calitatea solului
De cele mai multe ori, oamenii își doresc un teren extravilan pentru cultivare. Pentru asta ai nevoie musai de un pământ roditor. Astfel, înainte de orice, asigură-te că viitorul tău teren nu este sterp.
Însă, nici dacă vrei să construiești pe el, situația nu stă deloc diferit. Un pământ neproductiv îngreunează procesul de construcție și aduce cu el și costuri suplimentare.
Stabilește dacă este extravilan sau intravilan
Dacă ai plecat la drum cu gândul să îți ridici o casă pe un teren extravilan, primul pas pe care vei fi nevoit să îl faci este să treci terenul din extravilan în intravilan.
Aici aș vrea să punctez faptul că această procedură durează destul de mult și poate este mai complexă decât întregul proces de achiziționare. Însă, poți scăpa de bătaia aceasta de cap dacă, de la bun început, alegi să cumperi un teren care aparține intravilanului agricol dintr-o localitate. Astfel, te vei limita doar la scoaterea acestuia din limita agricolă.
Taxele notariale
Da, din păcate am ajuns din nou la taxe. Însă, nu avem cum să vorbim de vânzarea unui teren extravilan fără să avem în vedere anumite taxe pe care trebuie să le plătești pentru a-l putea trece pe numele viitorului proprietar.
Din fericire, și în acest caz, calculatorul de taxe notariale online îți va fi de ajutor.
În concluzie…
Cel mai probabil, dacă ai ajuns până aici ți-ai format o idee despre fiecare tip de teren în parte. Dacă vrei să achiziționezi un teren extravilan și nu vrei să îl treci în intravilan, va fi foarte simplu și nu vei avea nevoie de un buget prea mare.
Totuși, dacă ai plecat la drum cu ideea de a construi o casă, deși varianta terenului intravilan ți se va părea mai scumpă, nici taxele pentru trecerea unui teren extravilan în intravilan nu sunt deloc mici.
Dacă totul ți se pare complicat, poți apela la noi, echipa Domina Imobiliare. Un consilier imobiliar cu experiență te va sfătui în legătură cu tot ce trebuie să știi înainte să cumperi un teren. Contactează-ne aici sau la telefon: 0737.800.000.