Cum să compar 2 oferte imobiliare?

Factorul emoțional este cel care poate dicta, într-o măsură mare, decizia de achiziție a unui bun. Conform unui studiu publicat de Commonwealth Bank, 44% dintre cumpărătorii unei case aleg să depășească bugetele alocate doar pentru că oferta finală le-a rămas în minte.

În cazul în care suntem puși în situația de a face o alegere, există, însă, câteva scenarii pe care trebuie să le analizăm cu atenție pentru a fi siguri că am luat cea mai bună decizie pentru noi.

Iată 3 recomandări utile pentru a defini procesul de selecție și alegere!

  1. Analizăm obiectiv lista scurtă a proprietăților din care vom face analiza finală. Mai exact, toate criteriile definitorii trebuie să fie aplicate fiecărei proprietăți în parte.
  2. Scriem punctual concluziile, conform punctului 1.
  3. Stabilim ce ne face fericiți în raport cu selecția finală a proprietății. Dacă ne dorim să eficientizăm costurile, dacă design-ul proprietății este cel care poate face diferența sau dacă localizarea pe hartă sunt aspecte care pot ridica pragul de cost planificat, atunci ar fi indicat să ne repoziționăm așteptările în raport cu oricare dintre aceste criterii.

Cum comparăm 2 oferte imobiliare?

  • Cu ajutorul unui consultant imobiliar. Consultantul imobiliar specializat are acces la mii sau zeci de mii de oferte și de scenarii de-a lungul vieții profesionale, fapt ce îi oferă cadrul profesional necesar pentru a defini potențialul unei oferte, punctele slabe, dar și pragurile de negociere ce pot fi aduse în discuție. Consultantul imobiliar specializat are capacitatea de a comunica obiectiv beneficiile și dezavantajele unei proprietăți, așadar el poate fi un canal eficient în procesul de comparare.
  • Pe baza celor mai importante 7 criterii care definesc oferta. Printr-un exercițiu de imaginație, stabilește care sunt atributele esențiale pentru proprietatea pe care o visezi. Nu uita că dacă vorbim despre o investiție pe termen lung, este extrem de important să vizualizezi stilul de viață și nevoile ce pot apărea (extinderea familiei, nevoia de spațiu, de aer curat, de o terasă sau, de ce nu, de o locuință centrală).
  • Pe baza a maxim 5 criterii secundare. Să creezi o listă a atributelor la care ai putea renunța fără să generezi frustrări, în favoarea unor caracteristici esențiale este o provocare dificilă, dar extrem de utilă. Gândește-te la ce te face fericit, ce îi bucură pe cei din jur, de ce ai avea nevoie peste câțiva ani, dar și ce nu e neapărat necesar în contextul unei achiziții imobiliare.
  • Ecuația perspectivei. Calculează care sunt implicațiile financiare pe care le are fiecare proprietate în cazul în care este necesară o renovare, adaugă costurile administrative și încearcă să evaluezi costurile de oportunitate pe care le-ar genera cele două oferte la o potențială vânzare. 

Ți-am dat de gândit? Dacă ai întrebări sau nelămuriri, dacă ai în plan achiziția unei proprietăți și crezi că te vei confrunta cu astfel de dileme, îți răspundem cu drag pe adresa [email protected] sau la numărul de telefon 0737 800 000.

 

0737 800 000