Cum Sa Amenajezi Un Apartament Mic [8 sfaturi de la profesionisti]

Indiferent că locuim la bloc, într-un apartament sau o garsonieră sau într-o casă mare, cu multe camere... pentru noi toţi, semnificaţia cuvântului “acasă” este întotdeauna dată de atmosfera care ne întâmpină atunci când trecem pragul casei noastre.

Şi chiar dacă locuieşti într-un apartament mic sau într-o garsonieră, nu înseamnă că trebuie să te simţi sufocat de multitudinea de lucruri existente în el şi traiul în acel spaţiu să fie un chin. Un apartament mic poate fi amenajat cu gust, dar şi practic, pentru a cuprinde tot ce ai nevoie în viaţa de zi cu zi.

Am răscolit internetul pentru tine, pentru a găsi cele mai bune sfaturi pentru amenajarea unui apartament mic, venite de la experţi în design interior şi în continuare ţi le voi împărtăşi şi ţie.

Citind sfaturile de mai jos, vei vedea că un buget relativ mic te poate ajuta să îţi creezi şi tu un design interior parcă rupt din revistele de specialitate. :)

Sfaturi pentru amenajarea unui apartament mic

1. Opteaza pentru mobilă puţină şi compartimentată inteligent

Renunţă complet la ideea de a avea în casa ta mobilier din lemn masiv, format din corpuri multe şi voluminoase. Optează pentru mobilierul format din mai multe piese.

Nu îţi trebuie multă mobilă. Ea va sufoca spaţiul de care dispui foarte rapid. Alege mai degraba mobilă care să fie compartimentată cât mai practic, cu cât mai multe sertare, pentru a organiza lucrurile conform nevoilor şi dorinţelor tale.

Spre exemplu, optează pentru un pat care are şi sertare de depozitare a lenjeriei de pat, a pernelor şi a altor obiecte.

Iar dacă vine vorba de compartimentări, n-o să-ţi vină să crezi cum a reuşit domnul din videoclipul de mai jos să-şi compartimenteze casa, astfel încât, să-şi transforme un mic apartament, într-un spaţiu inteligent, care cuprinde absolut tot ce are nevoie:

2. Ia în considerare realizarea mobilierului la comandă

Având în vedere că spaţiul de care dispui este unul mic, renunţă să mai visezi cu ochii deschişi la piese de mobilier din reviste şi magazine de specialitate, dar care nu se potrivesc cu realitatea dată de spaţiul de care dispui.

 

Chiar dacă realizarea mobilierului la comandă poate fi ceva mai costisitoare decât achiziţionarea unei piese finite direct din magazin, gândeşte-te doar la timpul pe care îl economiseşti pentru că nu mai eşti nevoit să alergi din magazin în magazin şi să vizualizezi zeci de obiecte de mobilier, sperând ca unul să se încadreze în spaţiul de care tu dispui şi vei vedea că merită investiţia.

Şi dacă tot vorbim de piese realizate la comandă, vreau să ştii că unele magazine de mobilă îţi oferă posibilitatea să-ţi alegi design-ul unei piese de mobilier existent în showroom, iar apoi, ei ţi-l realizează conform dimensiunilor apartamentului tău.

Aşadar, interesează-te de câteva astfel de magazine existente în zona ta. O vizită şi o discuţie cu specialiştii de acolo poate reprezenta exact ceea ce ai nevoie şi te poate scuti de multă alergătură şi bătaie de cap.

3. Găseşte o utilitate spaţiilor nefolosite

Ieşi din tipare! Identifică spaţiile din casa ta care sunt acum nefolosite pe motiv că ar fi nişte locuri neconvenţionale de depozitare. Schimbă cuvântul “neconvenţional” cu cuvântul “original” şi vei vedea totul dintr-o nouă perspectivă.

 

Spre exemplu, utilizează colţurile: transformă un colţ al livingului într-un spaţiu de citit confortabil, folosind un fotoliu tip sac şi un lampadar, iar în dormitor optează pentru un dulap de haine colţ pentru a economisi spaţiu. Biroul de colţ este şi el o idee bună.

Nu uita nici de spaţiul nefolosit de deasupra uşii, unde poţi pune nişte rafturi cu cărţi sau poţi depozita alte obiecte.

4. Alege obiecte decorative care dau senzaţia de spaţiu generos

Pentru a realiza cu brio iluzia optică de spaţiu generos, trebuie să excluzi din start draperiile din catifea din ideile tale de design. Ele dau senzaţia de spaţiu sufocant. Alege în schimb perdele şi draperii din materiale subţiri, fluide, care să fie în aceeaşi nuanţă cu covorul.

 

Obiecte într-o singură culoare? În mai multe culori? Cu imprimeuri?

Specialiştii în design interior recomandă obiectele într-o singură culoare. În living poţi opta pentru canapea şi fotolii într-o singură culoare sau cu dungi verticale late.

Covorul trebuie să fie rotund sau dreptunghiular, amplasat în mijlocul camerei şi să acopere doar o parte din suprafaţa podelei.

Foloseşte oglinzi: atât în scop practic, cât şi pentru a crea iluzia de spaţiu mai mare. Iată cum:

  • Pe uşile dresingului amplasează oglinzi. Astfel, poţi vedea imediat cum îţi stă vestimentaţia pentru care ai optat.
  • Amplasează oglinzi fix pe peretele opus ferestrelor, pentru ca acestea să se oglindească în ele. Astfel, creezi senzaţia de spaţiu mare, luminos şi aerisit.

 

5. Alege culori care te avantajează

De fiecare dată când trebuie să îţi zugrăveşti casa optează pentru culori în nuanţe deschise. Ele sunt alegerea câştigătoare. Alege galben pal, roz pal, albastru pastelat şi chiar... clasicul alb, în defavoarea culorilor închise precum bleumarin sau grena.

 

Dacă totuşi doreşti să dai o pată de culoare casei tale, optează pentru pernuţe albastre, un fotoliu roşu sau perdele portocalii.

Ignoră negrul cu desăvârşire. Experţii în Feng-Shui nu recomandă folosirea negrului în casă. Alegerea de obiecte de mobilier în culori închise încarcă foarte mult atmosfera, aşa că ar fi bine să o elimini din start din opţiunile tale.

6. Renunţă la pereţi

Dacă nu sunt neapărat necesari, scapă de ei. Astfel, micul tău apartament, nesegmentat de pereţi va părea mai mare şi mai luminos.

Acolo unde ei sunt neapărat necesari, optează pentru uşi glisante deschise la culoare, semitransparente sau transparente, în funcţie de caz, pentru a conferi şi mai multă luminozitate spaţiului.

Şi desigur, dacă renunţi la pereţi, asta nu înseamnă că nu poţi delimita apartamentul tău şi în alte feluri: foloseşte dulapuri sau rafturi pentru plante sau simple biblioteci cu cărţi şi obiecte decorative.

7. Optează pentru mobilă multifuncţională sau rabatabilă

În această categorie se încadrează perfect canapeaua-pat: canapea în timpul zilei şi când îţi vin în vizită prietenii, pat seara, pentru un somn liniştit şi odihnitor.

Paturile rabatabile la perete sunt perfecte şi reprezintă un real ajutor în creşterea spaţiului de care dispui în casă în timpul zilei. O măsuţă rabatabilă, amplasată pe perete este perfectă atât pentru servirea unei cafele şi a unei gustări, când îţi vin în vizită prietenii, cât şi pentru servirea meselor din timpul zilei.

8. Foloseşte uşi glisante

Fie că vorbim de uşile de la şifonier sau de alte uşi din apartament, optează mereu pentru uşi glisante. Astfel, economiseşti spaţiul pe care uşile normale l-ar ocupa în momentul când se deschid în exterior.

 

Şi da, dacă eşti singur în apartament acest lucru nu va reprezenta neapărat o îmbunătăţire majoră, însă în momentul în care există mai multe persoane în acea încăpere, orice mecanism cu acest tip de deschidere-închidere ar fi de un real folos şi te asigur că va fi apreciat de toţi locatarii acelui spaţiu.

Foloseşte sfaturile de mai sus pentru a transforma apartamentul sau garsoniera ta într-un cămin drăguţ şi confortabil, în care revii cu plăcere de fiecare dată. De asemenea, dacă vrei să închiriezi sau să vinzi apartamentul deja mobilat, aceste sfaturi te vor ajuta să faci o impresie bună potenţialilor clienţi, pentru ca ei să încline mai rapid în favoarea realizării tranzacţiei.

 

 

0737 800 000