Cum să alegi un agent imobiliar profesionist (Ghid Practic I)

Alegerea unui agent imobiliar profesionist, cu renume, are avantajele sale. Iar aceste avantaje se vor traduce concret în beneficii băneşti, în buzunarul tău.

 

Indiferent că vrei să vinzi, să cumperi sau să închiriezi un imobil (casă sau apartament) în perioada următoare, rolul agentului imobiliar este acela de a te sfătui, a te ajuta să finalizezi mai rapid tranzacţia şi să obţii maximum de beneficii.

Însă asta nu se întâmplă tot timpul. Dacă dai o căutare pe Google, vei găsi fără îndoială o grămadă de agenţi imobiliari în oraşul tău.

 

Însă cum ştii pe care să îl alegi?

Cum ştii să mergi pe mâna aceluia care va lua doar decizii care să te avantajeze şi să nu fie benefice doar pentru buzunarul său?

Acesta este motivul pentru care scriu acest articol. Vreau să-ţi împărtaşesc câteva sfaturi practice, de care este bine să ţii cont pentru a putea alege un agent imobiliar de succes, care să reprezinte cel mai bine interesele tale şi să te ajute să obţii beneficii maxime în urma tranzacţiei care se va desfăşura.

 

Sfaturi pentru a alege un agent imobiliar profesionist:

 

1. Întâlneşte-te cu agentul imobiliar pe teren, nu la biroul lui.

Un bun agent imobiliar petrece foarte puţin timp la birou şi mult timp pe teren, întâlnindu-se cu oamenii care vor să-şi cumpere, să-şi vândă sau să-şi închirieze un imobil.

 

 

2. Asigură-te că respectivul agent imobiliar are măcar câţiva ani experienţă şi are un portofoliu consistent de clienţi pe care i-a ajutat să-şi cumpere sau să-şi vândă casa.

Vrei să colaborezi cu un agent care este dispus să facă acel pas suplimentar, să demonstreze un grad de implicare superior majorităţii agenţilor imobiliari, să poarte mereu interesul tău în minte şi să te ajute să îţi vinzi, să-ţi cumperi sau să-ţi închiriezi locuinţa la cel mai bun preţ.

 

 

3. Mergi pe recomandări.

Dacă un prieten sau cineva apropiat a lucrat în trecut cu un agent imobiliar şi este mulţumit de rezultatele pe care le-a obţinut, există o mare probabilitate, ca serviciile respectivei persoane să fie avantajoase şi pentru tine.

 

 

4. Asigură-te că este în pas cu tehnologia.

În ziua de astăzi, a avea un laptop şi un telefon mobil cu conexiune la internet este vital. Astfel, agentul imobiliar îţi poate oferi cele mai potrivite variante pentru nevoile tale, indiferent că se află la birou sau este pe teren.

Agentul imobiliar din zilele noastre trebuie să fie obişnuit să comunice folosind emailul şi diferite aplicaţii mobile pentru a lua contact uşor şi rapid cu potenţialii clienţi care navighează pe internet.

 

 

5. Vorbeşte cu mai mulţi agenţi imobiliari.

Indiferent că eşti în căutarea unei persoane specializate în vânzarea sau în cumpărarea unui imobil ţine minte: de regulă, agenţii imobiliari îţi spun ceea ce vrei să auzi.

Aşa că ai grijă să nu-ţi vândă acel “parteneriat de vis” pe care cu toţii ni-l dorim, ci să-ţi expună în termeni realişti care sunt variantele optime pentru necesităţile tale.

 

6. Observă semnalele care denotă că agentul imobiliar este căutat.

O persoană muncitoare, care ştie şi obţine ceea ce-şi pune în gând, este agentul perfect de care tu ai nevoie. Un agent imobiliar poate lucra eficient cu maxim 5 cumpărători şi maxim 5 vânzători, într-o perioadă de timp dată. Doar aşa îţi poate acorda atenţia de care ai nevoie ca şi client.

Dacă observi că, în loc să se ocupe de tine, pentru a rezolva cerinţa ta în materie de imobiliare, te pasează unui alt coleg, e cazul să spui “pas” şi să cauţi un agent care îţi va acorda atenţia cuvenită.

 

 

7. Asigură-te că îşi cunoaşte bine domeniul de activitate.

Pune-i întrebări despre lucrurile pe care tu le-ai descoperit pe internet în momentul în care te-ai decis să îţi cumperi/vinzi/închiriezi o locuinţă.

 

Dacă observi că se bâlbâie, nu ştie să-ţi răspundă şi ajungi la concluzia că nu ştie cu mult mai multe decât tine, deşi îşi câştigă pâinea muncind în acest domeniu, e cazul să te reorientezi; să cauţi un agent de vânzări imobiliare pasionat de meseria sa, care îşi desfăşoară activitatea zi de zi cu succes pentru simplul fapt că ştie ce face şi îi place ceea ce face.

 

 

8. Fă o mică cercetare de piaţă.

Un agent imobiliar respectabil cunoaşte ceilalţi agenţi imobiliari din zona sa, se află în relaţii bune cu ei şi atunci când situaţia o impune cooperează cu aceştia, în scopul obţinerii unei variante cât mai avantajoase pentru client.

 

 

9. Solicită agentului să-ţi arate câteva testimoniale ale persoanelor care au apelat la el în decursul timpului.

De asemenea, atunci când vorbeşti cu alţi agenţi imobiliari, adu în discuţie numele celui cu care ai discutat mai înainte şi vezi astfel dacă acel agent este recunoscut şi respectat pentru munca sa în domeniul imobiliar.

 

 

10. Întreabă-ţi agentul imobiliar unde locuieşte.

Dacă locuieşte în zonă sau în acelaşi oraş ar trebui să cunoască mai bine pulsul pieţei (spre exemplu: dacă vrei să-ţi cumperi un apartament în Târgu- Jiu, ar trebui, fără îndoială, să consulţi un agent care locuieşte de cel puţin câţiva ani în Târgu Jiu).

Drept urmare, el îţi poate răspunde la întrebări care sunt importante pentru tine, să-ţi dea detalii referitoare la: locul cel mai apropiat unde există o şcoală, un parc, un hipermarket, ce modificări s-au petrecut în ultimii ani în acel oraş în ceea ce priveşte piaţa imobiliară şi dacă e cazul să investeşti în achiziţia unui imobil în acel oraş etc.

 

 

11. Întreabă-l “Îmi poţi recomanda pe cineva care să mă ajute cu actele notariale, cu reparaţiile care trebuie făcute în casă şi alte lucruri de acest gen?”

În mod normal, un agent imobiliar cu experienţă ar trebui să ştie să-ţi recomande măcar o persoană sau o firmă care să te ajute în rezolvarea respectivei “probleme” fără a aştepta neapărat să fie remunerat de către respectiva firmă/persoană pentru recomandarea făcută (aici ţine, până la urmă, de codul etic al fiecărei persoane).

 

 

12. Întreabă-l de cât timp lucrează full time.

În cazul în care ai de-a face cu un agent imobiliar care lucrează full time de câţiva ani buni ştii sigur că, acea persoană este serioasă în ceea ce priveşte cariera sa în acest domeniu şi, drept urmare, îşi dă interesul să facă totul cât mai bine, pentru că mai mulţi clienţi mulţumiţi înseamnă mai multe comisioane câştigate.

 

 

Însă nu lua asta ca literă de lege. Nu te gândi că agenţii noi nu sunt capabili să te ajute să atingi rezultatul dorit.

Ca să echilibrăm balanţa iată o bilă neagră pentru agenţii cu experienţă: ei pot reprezenta un dezavantaj pentru tine în cazul în care nu sunt în pas cu tehnologia.

Asta pentru că, aşa cum ţi-am spus şi mai devreme, tehnologia a evoluat foarte mult şi cea mai bună variantă pentru tine se poate afla la doar câteva click-uri distanţă. Iar dacă agentul tău imobiliar este încă “în epoca de piatră”, nu-ţi va putea prezenta acea variantă. Cântăreşte bine aceste lucruri înainte să iei o decizie.

 

Vrei mai multe sfaturi?

Ţi-am pregătit câteva detalii picante şi trucuri utile care te vor ajuta garantat să-ţi alegi agentul imobiliar perfect pentru nevoile tale. Şi ţi le voi împărtăşi negreşit... în cea de-a doua parte a acestui articol.

Până atunci, dacă ţi s-a părut folositor acest articol abonează-te completând formularul din partea dreaptă. Astfel, vei fi primul care află atunci când public cea de-a doua parte a articolului. Iar dacă vrei să fii la curent cu cele mai noi proprietăţi imobiliare pe care le-am adăugat, mergi pe prima pagină a site-ului.

0737 800 000