Cum să alegi chiriași serioși
Atunci când ai un apartament sau o casă nelocuită pentru care nu iți dorești să afișezi clasicul anunț care începe cu “vând…”, chiria este soluția cea mai potrivită.
Pe langă faptul ca închiriezi nu ții locuința goală și nici nu mai plătești pe deasupra taxele obligatorii la întreținere, obții un venit constant lună de lună... sau nu. Exact asta e problema.
Chiriașii pot fi serioși și responsabili, dar cel mai adesea se vor situa de cealaltă parte a baricadei și iți vor da mari bătăi de cap.
Sunt sigură că titlul te-a atras ca un magnet, însă mai avem un hop pană să iți dau secretele găsirii chiriașului ideal. Mai întâi trebuie să știi de ce fel de oameni trebuie să te ferești.
Cele mai raspândite trăsături ale chiriașilor problematici
E nestatornic
Dacă a schimbat des chiria, nu mai are rost să stai la discuții cu el. Acest semn e cel mai rău posibil.
Cu siguranță nu s-a tot mutat pentru că s-a plictisit de priveliștea pe care o vedea în fiecare dimineață de la balcon. Mă îndoiesc și că a fost 100% vina proprietarilor.
Adică se poate ca unul sau doi să nu fi fost de treaba. Bine, e probabila și varianta cum că cel de al treilea s-a decis să vândă apartamentul la scurt timp după mutarea personajului aflat cu valizele la ușa ta, dar următorii doi ce au mai avut? Mă îndoiesc că au făcut ceva exagerat.
La urma urmei, deținătorul de drept al imobilului are interesul de a-și lua banii și nicidecum să îi facă probleme chiriașului. Nu ești de acord cu mine? Sunt convinsă că da.
Principiul se aplică și în cazul locului de muncă. Nu de alta, dar, din câte știu eu, lenea nu are din ce să îți plătească chiria.
Probabil că ești și tu angajat undeva și știi că șeful perfect nu există. E adevărat că unii sunt mai umani decât alții, dar toți te pun să îți faci treaba și să le aduci cât mai multe beneficii.
5 joburi în tot atâtea luni ocupă mult spațiu dacă sunt trecute în CV, însă știi și tu foarte bine că întotdeauna calitatea va bate cantitatea.
Inspiră milă sau prea multă siguranță de sine
Problemele de familie pot înmuia orice inimă, mai ales dacă sunt și copii implicați.
Nu ai cum să nu rezonezi cu o poveste tristă de viață. Poți deveni chiar mai indulgent și să treci cu vederea câteva semnale clare ce denotă neseriozitate.
Cu toate acestea, apartamentul pe care îl dai în chirie reprezintă pentru tine o afacere. Nu pierde asta din vedere.
Siguranța de sine poate fi și ea o capcană. Poate chiriașul se va oferi inclusiv să îți plătească în avans câteva luni, însă acest lucru îți poate ridica semne de întrebare legate de persoana sa și modul în care va întretine locuința pe durata contractuală.
Sfaturi pentru a alege chiriași serioși
Acum știi pe cine trebuie să eviți? Perfect! Hai să trecem la pasul următor. Ți-am promis câteva informații prețioase și întotdeauna mă țin de cuvânt.
Probabil te temi că sfaturile sunt diferite în ceea ce privește o garsonieră sau o casă. Ei bine, iți confirm încă o dată că acum vei afla și ce trebuie să știi când închiriezi o garsonieră sau o casă. Procedeul e identic în toate cazurile.
În primul, al doilea si in al treilea rand, cauta informatii. Acestea sunt cheia succesului. Ascultă ceea ce îți spune persoana interesată de imobilul tău, dar verifică mereu datele.
Nu te baza pe onoare, deoarece mulți nu au așa ceva și mint cu nerușinare. E mai bine să fii pregătit decât prins cu garda jos.
Cere-i pentru inceput toate informațiile pe care le consideri utile (persoane de contact ale locuințelor sale anterioare, acte de identitate și eventual un CV).
Ti-ar putea da foarte bine numarul de telefon al unei cunoștiințe care sa pretindă a fi proprietarul fostului imobil închiriat.
Dacă a trecut acest prim test, nu îi acordă încă prezumția de nevinovăție. Mai ia-ți o mică asigurare prin solicitarea unei garanții.
Această garanție poate reprezenta cuantumul chiriei pe o lună de zile.
Ultimul, dar nu cel din urma sfat, e cel legat de contract. Să nu cumva să nu faci unul. Pe langă că nu vei avea probleme cu legea, te poți și folosi de clauzele stabilite în el.
Termenul de evacuare a chiriașului de către proprietar este stabilit acolo și, în caz de necesitate majoră, iți sugerez să recurgi fără regrete la el.
Nu iți promit că vei scăpa de chiriașii problematici ținând cont de ceea ce ti-am explicat eu, dar șansele de a da de unul vor scădea considerabil.
Pentru o siguranță sporită, iți recomand să apelezi cu încredere la serviciile unei agenții imobiliare.
Echipa noastră cu o experiență vastă în domeniul imobiliar se ocupă de închirieri, achiziții și vânzări... practic avem servicii complete. Convinge-te de profesionalismul nostru sunând chiar acum la 0737 800 000.