Cum ne pregătim de perioade dificile în mod inteligent?
Anul 2022 a debutat cu o serie de evenimente care au influențat într-o oarecare măsură investițiile locale. Pandemia, războiul, creșterea inflației au condus în primele 6 luni ale anului la o temperare a consumerismului și la o atenție sporită la achiziții de orice tip.
Din perspectiva tranzacțiilor imobiliare, acest lucru poate fi privit dintr-o perspectivă optimist moderată. Echipa de consultanți Domina Imobiliare vă explică în articolul de mai jos cum ne putem pregăti și cum putem gestiona perioadele dificile în mod inteligent și avantajos.
În imobiliare, tranzacționarea are două perspective:
- Tranzacționarea ca investiție
- Tranzacționarea ca necesitate.
Ce înseamnă fiecare dintre acestea?
Tranzacționarea ca investiție
Achiziția unor proprietăți ce se pot converti în venituri pasive poate fi mereu văzută ca o oportunitate. Pentru asta, este nevoie ca viitorul proprietar să dețină fonduri proprii suficiente pentru a achiziționa spațiul sau terenul vizat și, desigur, acesta să îndeplinească un set minim de criterii ce pot garanta venituri recurente.
În această categorie intră și proprietățile care nu au fost achiziționate în perioade dificile, dar care au capacitatea de a intra în circuitul de închiriere generator de venituri recurente.
Dacă vă aflați în situația în care dispuneți de sume de bani ce pot fi investite în imobiliare, iată câteva recomandări utile:
- Definiți obiectivul clar al investiției. Dacă achiziționați o proprietate strict pentru a fi dată spre închiriere, nu este necesar să aplicați propriile criterii de locuire (confort, poziționare, spațiu, etaj etc.). În cazul în care obiectivul este stabilit pe termen scurt, mai exact dacă intenționați să vă mutați în noua locuință sau să construiți o casă pe terenul vizat pentru investiție, atunci ar fi ideal ca proprietățile analizate pentru achiziție să fie trecute prin filtrul nevoilor ulterioare.
- Priviți investiția ca pe un business.
- Aflați care sunt beneficiile oferite de agențiile imobiliare. COMISIONUL ZERO aplicat achizițiilor, prețul scăzut al unor proprietăți, discount-ul aplicat în cazul plății în avans pot fi avantaje de neratat în cazul în care identificați o proprietate potrivită nevoii și obiectivelor vizate.
- Stabiliți un buget maxim pentru achiziție și informați-vă cu privire la oportunitățile de închiriere. Astfel, definiți și randamentul investiției făcute.
- Creionați mai multe scenarii.
Achiziția unei proprietăți înseamnă trecerea prin mai multe perioade și prin fluctuațiile de piață pe care acestea le aduc. De exemplu, este posibil ca o chirie contractată în 2022 la 300 de euro/lună pentru un apartament cu 3 camere achiziționat în același an să crească în următorii ani, după depășirea perioadei de criză.
- Discutați cu un consultant imobiliar specializat și cu experiență. Un consultant imobiliar profesionist poate răspunde unor întrebări – cheie sau poate ajuta decisiv în alegerea tipului de proprietate ales pentru investiție, astfel încât aceasta să fie una eficientă și cu randament optim.
Tranzacționarea ca necesitate
Atunci când perioadele dificile se suprapun planurilor de achiziție, este important ca din decizia finală clientul să scoată 150% avantaje. Ce presupune asta?
Să luăm un exemplu. Mărirea familiei, nevoia unui spațiu mai mare de locuit sau amplasarea locuinței în apropierea unor puncte de interes cheie pot constitui factorii determinanți ai unei achiziții sau ai mutării în chirie într-o altă locuință. Acest tip de scenariu nu poate fi amânat, dar decizia finală trebuie să fie una echilibrată.
În astfel de situații, investiția trebuie să:
- Răspundă unui set de priorități. În perioade dificile, este posibil să nu mai putem să ne raportăm la un întreg set de beneficii, dar putem să alegem dintre acestea pe cele urgente sau care ne aduc maximul de confort pe care ni-l permitem.
- Aducă beneficii. COMISIONUL ZERO aplicat achizițiilor, prețul scăzut al unor proprietăți, discount-ul aplicat în cazul plății în avans pot fi avantaje de neratat în cazul în care identificați o proprietate potrivită nevoii și obiectivelor vizate.
- Fie văzută din perspective multiple, cum ar fi inclusiv valorificarea proprietăților existente. De exemplu, prin închiriere sau prin vânzarea unei proprietăți care nu generează venituri.
- Reflecte o perioadă de timp în care nu sunt previzionate schimbări mari de ordin financiar (de exemplu: bugetul familiei).
- Aducă liniște. Poate părea un sfat de tip clișeu, dar orice decizie investițională trebuie să fie una cât se poate de relaxată, care să nu pună presiune.
Ai nevoie de ajutor în achiziționarea sau în vânzarea unei proprietăți? Contactează echipa de consultanți Domina Imobiliare și împreună alegem varianta de investiție optimă!