Ce trebuie știut când cumperi un teren extravilan?
Robert Kiyosaki, cunoscutul autor al cărților "Tată bogat, tată sărac" și "Cadranul banilor" spune asa: "Investiția în imobiliare, chiar și la o scară foarte mica, rămâne o metodă încercată și dovedită, care-ți aduce cash flow și prosperitate."
Dacă și tu esti de acord cu această afirmație și ai decis că acum este momentul oportun să îți cumperi o bucată de teren, atunci cu siguranță trebuie să citești cu mare atenție întreg articolul.
De ce? Pentru că, în el, îți voi răspunde la toate nelămuririle pe care le-ai putea avea în legătură cu achiziționarea unui teren extravilan. Însă nu doar atât. Îți voi spune și care sunt avantajele și dezavantajele sale.
Începem! Fii silitor și ia-ți notițe pentru a putea la final să iei o decizie înțeleaptă!
( Iar dacă te interesează să afli informații despre achiziția unui teren intravilan, citește articolul următor: Ce trebuie să știi când cumperi un teren intravilan ).
Ce inseamna un teren extravilan?
În primul rând, termenul de extravilan este caracteristic spațiului situat în afara unei localități și, practic, nu se pot ridica construcții pe suprafața lui.
În al doilea rând, în momentul în care te-ai hotărât să cauți un teren extravilan de vânzare, trebuie să știi că acesta se încadrează în două mari categorii: terenul extravilan agricol și terenul intravilan agricol, care aparține intravilanului unei anumite zone. Fără o procedură prealabilă, construcțiile sunt interzise pe ambele teritorii deoarece sunt incluse în circuitul agricol.
Iată ce trebuie să stii când vrei să cumperi un teren extravilan
1. CARE ESTE CALITATATEA SOLULUI
Dacă vrei să cumperi un teren extravilan pentru cultivare, ai nevoie de un pământ roditor, ața că înainte de orice, ai grijă ca solul să nu fie sterp!
În cazul în care vrei să construiești pe el, verifică-i consistența. Pământul neproductiv îngreunează procesul de construcție, presupunând costuri suplimentare. Daca nu te pricepi, mai bine plătești de la bun început un inginer specialist ca să te ajute.
2. ESTE TEREN EXTRAVILAN SAU INTRAVILAN
Dacă vrei să îți construiești o casă, un depozit sau un alt tip de construcție pe acel teren, următorul pas pe care trebuie să-l faci este să treci terenul din extravilan in intravilan.
Dacă iei această decizie, înarmează-te cu multă multă răbdare. Asta pentru că, această procedură este cea mai complexă din întreg procesul de achiziționare.
Pentru început, bucata de pământ pe care urmează să se construiască, trebuie să treacă mai întâi în intravilanul agricol și de abia apoi în intravilanul construibil. Nu întâmplător am scris „bucată de pământ”. Este important să conștientizezi că în intravilan trebuie să se încadreze doar porțiunea de teren deasupra căreia vrei să îți ridici construcția. Restul pământului se va numi in continuare teren agricol!
O astfel de mișcare este inteligentă deoarece presupune taxe mai mici. Astfel, ordinea procesului de trecere din extravilan în intravilan este următoarea:
- proprietarul va obține mai întâi un cadastru, iar apoi va intabula terenul
- proprietarul va scrie o cerere către primarie în care va solicita această schimbare
- proprietarul și arhitectul vor întocmi un plan urbanistic zonal prin intermediul căruia teritoriul achiziționat va fi integrat în intravilanul acelei localități; de reținut că această etapă nu este una scurtă, ci poate dura între 4 și 24 de luni.
În concluzie, cea mai bună alegere pe care o poți face este să cumperi un teren care aparține intravilanului agricol dintr-o localitate pentru a te limita doar la scoaterea acestuia din sfera agricola. Astfel, nu mai este nevoie să faci trecerea din extravilan în intravilan, ci doar să elimini terenul din circuitul agricol. Asta înseamnă economie de timp și de bani.
3. CARE ESTE PREȚUL TRECERII UNUI TEREN DIN EXTRAVILAN ÎN INTRAVILAN
Cu toții suntem curioși să aflăm cât costă să treci un teren extravilan în intravilan! Ei bine, aici nu am o veste tocmai bună.
Deși atunci când ești în căutarea unui teren arabil de vânzare, te gândești că vei cumpara terenul cu un preț mic, este bine de știut că prețul trecerii lui poate fi de trei ori mai mare decat cel inițial.
Vestea bună, așa cum am specificat și mai devreme, este că putem trece în intravilan doar o parte din acel teren agricol pe care îl cumpărăm, deci impozitul va fi crescut doar pentru lotul pe care l-ai scos din circuitul agricol.
4. CARE SUNT TAXELE NOTARIALE LA VÂNZAREA UNUI TEREN EXTRAVILAN
Da, trebuie să luăm și acest aspect în calcul. Nu putem vorbi despre vânzare de teren extravilan fără să avem în vedere anumite taxe pe care trebuie să le plătim pentru a-l trece de pe numele proprietarului actual pe numele viitorului proprietar.
Ei bine, te afli în locul potrivit, deoarece am creat pentru tine un calculator de taxe notariale online, care îți va fi de mare ajutor! Doar completează calculatorul cu datele necesare și vei afla într-o clipa ce sumă ai de plătit la notar.
Cu toate acestea, reține că aceste taxe variază în funcție de notar, așa că începe căutarea, vorbește cu 2-3 notari pentru a alege varianta cea mai profitabilă. În felul acesta, poti face o economie sesizabilă.
De asemenea, este important să reții că, suma de bani reprezentând taxele de vânzare ale terenului către o persoană fizică, este diferită de cazul în care, terenul i se vinde unei persoane juridice.
În mod normal, așteaptă-te ca, dacă tranzacția se produce între persoane juridice ( firme ) sa plătești taxe mai mari la stat în comparație cu cazul în care, procesul de vânzare cumpărare se realizează între persoane fizice.
Cum ne folosim de tehnologia actuală?
În momentul în care ești în căutarea unui teren agricol de vânzare, te gandești în primul rând la suma pe care esti dispus să o plătești pentru achizitionarea terenului dorit.
Pentru obținerea unui buget real de care vei avea nevoie te sfătuiesc să consulți un arhitect sau un agent imobiliar cu experiență în domeniu, care să te lămurească nu doar în ceea ce privește prețul terenului, ci și în privința altor taxe care se încadrează în procesul de construcție.
După ce ai stabilit bugetul, profită de tehnologia actuală și caută în mediul online terenuri care să se încadreze în suma prestabilită. În plus, ar fi util să folosești și aplicația Google Earth pentru a te convinge de existența porțiunii de pământ.
Cât de important este regimul atmosferic din zona respectivă?
Foarte important! În clipa În care cauți un teren agricol de vânzare, ar trebui să te informezi cu privire la precipitațiile și temperaturile din zonă. Fie că vei folosi pământul în scopul cultivării, fie că vei dori să construiești ceva pe suprafața lui, clima îți poate da peste cap toate planurile!
Ai mare grijă la poluare, aglomerație, zgomote neplăcute și la alte aspecte. Ele îți pot afecta nu doar munca agricolă, ci și sănătatea! Cu o mică cercetare, făcută în mod inteligent, în prealabil, pot fi prevenite dezastrele de tipul inundațiilor.
În concluzie...
Dacă achiziționezi un teren extravilan și nu vrei să îl treci în intravilan, este foarte simplu și nu ai nevoie de un buget ridicat. În schimb, dacă te-ai hotărât să faci această schimbare, sfatul meu este următorul: implică-te, cercetează și investește nu doar bani, ci și timp!
În cazul în care nu îți aloci suficient timp pentru a-ți aduna informațiile respective în legătură cu aspecte precum: bugetul de care ai nevoie, calitatea solului, gradul de risc în ceea ce privește catastrofele naturale ( zonă inundabilă, zonă cu grad seismic ridicat etc. ) și taxele notariale, este posibil să arunci cu banii în stânga și-n dreapta și să nu obții rezultatul dorit.
Așa că, ai grijă, concentrează-te, și ia cea mai bună decizie! Succes!