Ce Trebuie Să Știi Când Cumperi Un Apartament Vechi
Cumpărarea unei case vechi, îți poate permite să traiești într-un imobil cu o valoare deosebită, atât din punct de vedere arhitectural, cât și istoric.
Din nefericire însă, această ipostază îți poate aduce cu sine, o mulțime de probleme, pentru care tu să nu fii pregătit din start.
Ceea ce inițial poate părea un vis devenit realitate, o afacere isteață, ulterior se poate transforma într-un coșmar lung, cu investiții financiare substanțiale și repercusiuni negative asupra psihicului, și a stării tale generale.
Așă că, înainte de a te apuca să faci orice fel de investitie în viitoarea locuință, fă-ți temele și cercetează bine teritoriul.
În următoarele rânduri îți voi arăta aspectele la care este bine să fii atent, atunci când te gândești să cumperi un apartament vechi.
Iată ce trebuie să știi când cumperi un apartament vechi:
-
Anul construcției
În principiu, foarte multe clădiri construite înainte de 1992, au un risc seismic ridicat.
De ce? Pentru că o mare parte din clădiri, vor suferi avarii la elementele de structură, la un eventual cutremur de o intensitate medie spre mare.
Cele mai nesigure clădiri vechi, sunt cele înalte, cu structura în cadre, fără pereți, din beton armat, construite înainte de anul 1982.
Mai departe îți voi dezvălui câteva lucruri, pe care poate nu le știai.
În anul 1941, după marele cutremur, s-a adoptat un cod de proiectare, bazat pe normele italiene, în care se consideră acțiunea seismică ca și o forță egală, cu 5% din greutatea unei construcții.
După 1963, s-au adoptat niste norme, ceva mai “moderne”, inspirate din normativele rusești.
Totuși, aceste două normative de mai sus, nu au ținut cont de caracteristicile cutremurelor din Vrancea, pentru că, la momentul respectiv, nu existau accelerograme înregistrate.
Astfel, te trezești că îți iei un credit pe 30 de ani.
Devii proprietar cu acte în regula, al unui apartament situat într-o clădire avariată, cu vecini incapabili să susțină financiar o consolidare.
Nu cred că vrei să trăiești o viață, în care teama să fie o constanță. Să stai îngrijorat și să te întrebi, ce se poate întâmpla cu clădirea în care tu locuiești, la un posibil cutremur.
Conform experților în domeniu, pentru clădirile înalte, în cadre din beton armat, forța seismică era subevaluată, chiar și față de normativul din 1941.
Locuințele care au și pereți din beton armat, au fost mai puțin subdimensionate și sunt mai sigure din anumite puncte de vedere.
Pe scurt, încearcă să eviți:
- clădirile în cadre, construite înainte de 1991, deoarece sunt o mulțime și sunt greu de identificat;
- clădirile cu parter flexibil, adică cu spații comerciale la parter, construite înainte de 1977;
- clădirile interbelice de orice fel, fără o evaluare preliminară din partea unui specialist;
- blocurile încadrate deja în clasa de risc seismic RsI, RsII sau în categoria de urgență U1, U2 si U3.
-
Existența modificărilor de compartimentare
Un alt lucru la care să fii atent atunci când cumperi un apartament, este: dacă s-au făcut modificări de compartimentare.
Dacă da, trebuie să verifici cadastrul și să te asiguri că aceste modificări sunt menționate și că toate informațiile sunt la zi.
În caz contrar, dacă vei vrea vreodată să vinzi apartamentul și cineva se hotărăște să îl achiziționeze, folosindu-se de un credit, nu vei putea lua acordul de la bancă.
Vei avea nevoie de autorizația de construire, și va trebui să modifici din nou cadastrul.
Asta ar presupune timp pierdut pe drumuri, bani dați în stânga și în dreapta și energie consumată inutil.
Gândește inteligent și nu uita: “mai bine previi, decât să repari.”
-
Starea fațadei apartamentului sau casei
Verifică exteriorul imobilului.
Acolo unde există degradări, vor trebui făcute reparații. Adică alte cheltuieli, alte investiții.
-
Verifică dacă există restanțieri
În cazul în care există restanțieri, verifică la ce sumă se ridică datoria pe care o mai au de achitat, pentru a preveni deconectarea de la utilități.
Mă refer aici la apometre, repartitoare.
Dacă în schimb, nu există probleme pe partea aceasta, interesează-te și de cât timp nu a mai fost locuit imobilul.
În cazul în care casa a stat goală mult timp, lucrul acesta complică puțin situația paraziților de care va trebui să scapi, iar asta înseamnă, din nou, o cheltuiala în plus.
Dacă este o casă pe care ți-o dorești foarte mult, din motive cunoscute de tine, iar faptul că trebuie să te ocupi de dezinsecție și deratizare nu reprezintă un deranj, cu siguranță vei vrea să fii pregătit din punct de vedere financiar pentru asta.
-
Starea instalațiilor
Dacă apartamentul este renovat de curând, verifică starea instalațiilor.
Degeaba are gresie nouă, dacă instalația veche de iluminat este din aluminiu, sau dacă țevile de apă sunt din pexal. Cu timpul, vor trebui și ele înlocuite.
Dacă te pricepi, verifică și calitatea finisajelor (dacă nu, poți întreba și un meșter; de regulă, ei știu la ce să se uite).
-
Izolația interioară
Neapărat întreabă dacă imobilul este izolat pe interior.
Nu recomand izolarea pe interior, datorită riscului de formare a condensului și a mucegaiului, imediat după polistiren.
Totuși, poate tu te gândești că nu are cum să îți scape așa ceva.
Mucegaiul se observă cu ochiul liber, nu se poate să îl omiți!
Ei bine, se poate întampla, și chiar destul de des, că urmele evidente de mucegai, să fie temporar acoperite, printr-un strat de var, printr-o curățenie de urgență, astfel încat, la final, te trezești cu o problemă de o magnitudine pe care nu ai anticipat-o.
Fii atent și la mirosul specific și la umezeală. Aceasta este încă o situație, în care ar fi cel mai bine să fii însoțit de un expert cu unelte profesionale, pentru măsurarea umidității.
Așa că, nu e vorba doar de mucegai.
Umiditatea, poate face vopseaua să se scorojească, și cu siguranță nu vrei să vopsești tocurile ușilor și ferestrelor, la fiecare câteva luni, mai ales dacă le-ai păstrat pe cele originale și nu vrei să le deteriorezi.
-
Inspecție generală
Dacă ai bifat toate sfaturile de mai sus, pe final, fă o inspecție vizuală la exteriorul clădirii, căutând eventuale fisuri sau crăpături. Dacă blocul este termoizolat recent, atunci nu mai este cazul să faci asta.
Alte lucruri pe care să le verifici atunci când cumperi un apartament:
- podeaua șubredă;
- parchetul vechi și degradat;
- pereți strâmbi sau deteriorați;
- tavan care curge.
Toate acestea nu înseamnă decât un singur lucru: investiții serioase în reparații.
Deja vei cheltui mult cu achiziția propriu-zisă, așa că încearcă să previi orice alte cheltuieli suplimentare, care pot fi evitate.
Pentru un demers mai bun al lucrurilor, poți chiar să apelezi la un profesionist, care va ști exact ce să caute și la ce să fie atent.
O a doua părere este de asemenea binevenită, dar vital este să ai o părere a unui expert.
Deși poate părea o investiție inutilă, pentru că la fel de bine, poți să verifici de unul singur dacă există mucegai, sau dacă podelele sunt deteriorate, dacă pereții par șubrezi, există șanse considerabile să îți scape aspecte importante care să solicite sume fabuloase mai târziu.
Acestea fiind zise, îți urez să ai parte de căutări fără prea multe bătai de cap, care să se finalizeze cu alegerea apartamentului de vis!
Dacă vrei să afli cele mai bune oferte de apartamente vechi pe care le avem în portofoliu contactează-ne și noi îți vom recomanda bucuroși câteva apartamente care corespund criteriilor tale.
Numărul nostru de telefon este: 0737 800 000.