Ai Voie Să Închiriezi Un Apartament Cumpărat Prin Prima Casă?

Ești tânăr, la început de drum, și ți-ai achiziționat de curând un apartament prin programul Prima Casă.

Acum parcă iți dai seama că e mai simplu să stai cu mama și cu tata, fiindcă vii la totul făcut de-a gata. Nu te mai stresezi cu mâncarea sau curățenia, nici nu îți mai bați capul cu facturi sau mai știu eu ce. Viața e frumoasă.

Totuși, nu e o soluție să lași gol apartamentul abia cumpărat. Pierzi o grămadă de bani, pentru că oricum trebuie să plătești întreținerea.  Căldura te usucă la propriu de bani.

Cea mai bună opțiune e să îți bagi chiriași. Pe lângă că ei își achită toate cheltuielile, îți mai și rotunjesc ție substanțial veniturile. Câteva sute de euro lunar nu sunt de ignorat...

Practic apartamentul ajunge să se plătească singur. Ce îți poți dori mai mult?

Întrebarea care ne macină însă e: ai voie să închiriezi un apartament cumpărat prin Prima Casă?

Din fericire, răspunsul e pozitiv, dar știm cu toții că Prima Casă are condiții speciale. Nimic nu e simplu când vorbim despre acest program, iar, cu fiecare an ce trece, lucrurile par a se complica din ce în ce mai tare.

A fost mai ușor de aplicat pentru Prima Casă 2018 decât va fi pentru Prima Casă 2019... și tot așa, până ce statul va hotărî că ajunge și nu va mai acorda acest ajutor.

Stai puțin, nu ești 100% sigur în ce constă Prima Casă și ale sale apartamente? E important să lămurim teoria înainte de a ne muta spre practică și concret.

Așadar, Prima Casă este un proiect creat pentru tineri (și nu numai), care îi sprijină în procesul de cumpărare sau construire de la zero al unei locuințe. Mă refer, evident, la achiziționarea primului imobil pe numele persoanei care aplică la program.

Mai exact, e vorba despre un tip de credit garantat de către stat în proporție de 40 - 50% și care necesită un avans mai mic comparativ cu un credit ipotecar obișnuit.

Desigur, Prima Casă are dobânzi diferite față de un credit bancar normal și de aceea e la mare căutare.

Problema intervine însă atunci când luăm în considerare banii... Prima Casă are fonduri tot mai mici de la an la an.

În cazul în care nu ai făcut-o până acum, nu mai sta cu ochii în soare și pune-te la treabă, actele necesare pentru dosar nu se fac singure. Profită de posibilitatea pe care o ai înainte.

Acum se pare că nici măcar închirierea nu e imposibilă. Hai să aflăm împreună sub ce condiții...

Ai voie să închiriezi un apartament cumpărat prin Prima Casă

Daca e să privim direct, fără ocolișuri, situația, ne vom da seama că prea puțin le pasă băncilor sau statului cine locuiește în imobil, atâta timp cât le intră banii înapoi în cont. E clar și nu e nevoie de explicații suplimentare.

Cu toate acestea, în Romania hârtiile nenumărate sunt la rang de cinste și ele trebuie să menționeze fiecare aspect, oricât ar fi el de mărunt. Asta face parte chiar și din categoria "ce trebuie să știi când închiriezi o garsonieră sau un apartament prin programul Prima Casă".

Nu, nu o poți face de capul tău. Nu e suficient să mergi să declari că, gata, oficial de astăzi ai chiriași.

Mai întâi, verifică foarte atent dacă nu cumva s-a specificat undeva în contract că imobilul nu poate fi închiriat timp de X ani. După ce ai descoperit (și te-ai liniștit) că ești în regulă din acest punct de vedere și că nu scrie nicăieri așa ceva, te duci frumos la bancă.

De ce? Pentru a primi acordul scris al instituției bancare că iți dă voie să închiriezi apartamentul. Asta nu e tot, ci numai primul pas.

Nu te îngrijora, mai ai de parcurs doar încă unul, însă e la fel de "temut", dacă nu și mai și. Eh, cel puțin nu e ceva greu.

Schimbi locația și ceri același lucru. De data aceasta te îndrepți spre Ministerul de Finanțe, care, la rândul său, trebuie să își exprime acordul pentru închiriere.

În general vei avea parte de răspunsuri favorabile, dar iți recomand să nu te culci pe o ureche. E posibil că banca la care ai făcut creditul să aibă o politică strictă, datorită căreia îți va refuza vehement solicitarea sau o va accepta cu condiții greu de imaginat. яндекс

Degeaba te gândești să faci contestație sau altceva asemănător, deoarece banca are ultimul cuvânt. Ea "taie și spânzură", cum se spune în popor.

E adevărat că interdicția de a înstrăina sau de a vinde locuința cumpărată prin intermediul programului Prima Casă durează numai cinci ani, însă închirierea e din altă poveste. Dacă alege să joace cartea cu "nu", banca se poate opune închirierii chiar și după opt ani.

Nu am menționat asta până acum, dar cred că a sosit momentul să o fac. Tot acest articol vorbește despre legalitate. Am evidențiat ceea ce are de făcut un proprietar responsabil, care vrea să înregistreze contractul de închiriere la Fisc.

Nedeclararea veniturilor de orice fel înseamnă evaziune fiscală, iar consecințele pot fi foarte urâte.

Desi șansele ca banca să afle de acest "aranjament" sunt mici, ele există. În această situație, chiriașul va fi evacuat pe loc, fară drept de apel.

Spune tu: nu e mai bine să fii corect decât să ajungi să dai explicații (atât băncii, cât și bietului chiriaș nevinovat)?

Dacă vrei să cumperi un apartament prin programul Prima Casă sau altfel, apelează la o agenție imobiliară și vei face alegerea potrivită.

Târgu Jiu și zonele adiacente acestuia sunt teritoriul nostru de "joacă", al agenției Domina Imobiliare. Pentru mai multe informații, sună-ne la numărul de telefon 0737.800.000.

0737 800 000