Ai o casă de vânzare? Iată 9 trucuri rapide pentru a-i creşte valoarea

Drumul de la decizia de a vinde o casă până la vânzarea ei propriu-zisă este de regulă unul lung. În acest articol vei afla 9 trucuri prin care să creşti valoarea de vânzare a casei rapid şi sigur, cu un buget mic. 

Urmând aceste mici trucuri, cu impact mare, indiferent că ai o casă de vânzare în Bucureşti, în Târgu Jiu,  într-un oraş mic sau mare, sau poate chiar în zona rurală... vei putea cere o sumă mai mare de bani de la potenţialii clienţi, iar ei să ţi-o ofere, cu zâmbetul pe buze, convinşi fiind că fac cea mai bună alegere.

1. Petrece o oră cu un profesionist

Invită un agent imobiliar să vină şi să inspecteze casa pe care ai de gând s-o vinzi.

Fii atent la sfaturile pe care ţi le oferă şi urmează-le. Modificări minore, cum ar fi: zugrăvitul pereţilor sau schimbarea câtorva piese de mobilier pot schimba dramatic atmosfera din casa ta.

Vrei mai mult?

Cere şi părerea unui designer cu experienţă.

Desigur, va trebui să-i plăteşti ora de consultanţă, însă te asigur că, cele câteva zeci de sfaturi pe care le vei primi în această oră, îşi vor merita fiecare bănuţ şi vor creşte cu mult valoarea casei tale, în momentul când le aplici.

 

2. Fă o inspecţie amănunţită

Atunci când vorbim de îmbunătăţiri aduse unei case în scopul creşterii valorii sale, ar fi nedrept să ne referim doar la partea estetică.

Există o vorbă care spune aşa: “Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”.

Drept urmare, trebuie să ne ocupăm şi de celelalte “probleme” pe care casa le poate avea şi care nu sunt neapărat la fel de vizibile.

Aşa că, dacă eşti genul de om descurcăreţ, care se pricepe să meşterească prin casă, suflecă-ţi mânecile şi treci la treabă. Dacă nu, angajează un profesionist.

Pe lista ta de verificări ar trebui să fie:

  • instalaţia electrică,
  • instalaţia termică,
  • instalaţia sanitară,
  • acoperişul,
  • structura de rezistenţă,
  • încăperile mai puţin frecventate (existenţa igrasiei şi mucegaiului, a rozătoarelor sau a altor dăunători),
  • izolaţia.

Identificarea problemelor în stadiul în care sunt ele acum şi repararea lor, te va costa în mod clar mai puţin decât te va costa dacă iei în braţe expresia “Las-o, mă, că merge şi-aşa!”.

Mai gândeşte-te şi la următorul lucru: dacă în timpul vizitării locuinţei, persoanele interesate observă una sau mai multe din problemele pe care vrei să le ascunzi, îţi va lua mult mai mult timp să vinzi această casă. Însă nu doar timp, ci şi energie şi poate chiar bani (având în vedere modul cum fluctuează piaţa imobiliară).

Aşa că, fă acum o inspecţie amănunţită a stării în care se află casa ta, apoi analizează şi începe retuşurile abordând prima dată problemele cele mai grave.

3. Zugrăveşte

Cel mai simplu şi mai ieftin mod de a da un look proaspăt casei tale este să o zugrăveşti.

Dând o mână de vopsea interiorului casei, îi ridici mult valoarea în ochii potenţialului client.

Însă mare atenţie atunci când alegi culoarea. Nu alege culorile ţipătoare, chiar dacă ţie îţi place, de regulă, să ieşi din tipare.

Optează întotdeauna pentru culorile neutre, pastelate sau pentru clasicul alb. Astfel vei fi pe placul majorităţii oamenilor care vor veni pentru a se interesa de casa pe care ai scos-o la vânzare.

4. Inspiră-te

Nu vrei să plăteşti un designer să vină şi să-ţi ofere sfaturi autorizate sau chiar să redecoreze casa în locul tău?

O alternativă mai ieftină ar fi să te duci la chioşcul cu ziare şi reviste şi să-ţi iei, spre exemplu: Casa Lux. Sau, în cazul în care obişnuieşti să cumperi genul de reviste în care specialiştii te sfatuiesc cum să-ţi decorezi casa, să le scoţi din bibliotecă şi să începi să te documentezi pe cont propriu.

Aşa că, apucă-te să răsfoieşti revistele, fă-ţi semne acolo unde găseşti ceva interesant sau chiar decupează acele zone interesante din reviste, pentru ca la final să ai toate informaţiile dorite într-un singur loc.

Însă mare atenţie: chiar dacă această alternativă este mai puţin costisitoare, ea îţi va lua timp. Timp care, s-ar putea să fie irosit de pomană şi care poate fi tradus ulterior în bani aruncaţi pe geam cu redecorarea casei, dacă simţul estetic îţi lipseşte cu desăvârşire.

Aşa că, dacă în trecut ai fost lăudat de prieteni că ştii să faci alegerile potrivite, fie că a fost vorba de propria vestimentaţie, fie că a fost vorba de decorarea casei tale, mergi pe simţul tău artistic.

Acum că ai toate materialele din care să te inspiri puse la un loc, nu-ţi mai rămâne decât să treci la treabă. Lasă-ţi creativitatea să zburde prin mulţimea de culori, materiale şi texturi pe care le găseşti în magazine de profil precum Brico Depot, Hornbach sau Ikea şi dă o nouă faţă interiorului casei tale.

În felul acesta, vei cheltui mult mai puţini bani decât dacă ai fi angajat un designer să facă asta în locul tău, iar efectul pe care-l vei obţine va fi unul spectaculos.

 

5. Redu cheltuielile cu energia

Folosirea unor becuri economice, o izolare mai bună a pereţilor casei sau înlocuirea geamurilor normale cu cele termopan... toate acestea duc la scăderi ale facturii lunare cu energia electrică şi termică.

Asta, îţi oferă ţie, ca proprietar al casei, dublu avantaj:

  • pe termen scurt, până reuşeşti să vinzi casa vei plăti facturi cu o valoare mai mică,
  • prezinţi un beneficiu important potenţialilor proprietari (cheltuieli mai mici cu energia, pe termen lung), pentru a-i determina să încline balanţa în favoarea cumpărării casei tale.

6. Pune natura la rang de regină

Atunci când oamenii vor să-şi cumpere o casă, ei caută de fapt să evadeze din “cutiile de chibrituri” de la bloc. Vor să fie mai aproape de verdeaţă, de soare... de natură.

Aşa că, atunci când vrei să-ţi vinzi casa, nu neglija exteriorul. El este cel care creează o primă impresie vizitatorilor.

Pune ghivece cu plante, care nu sunt pretenţioase şi rezistă bine în condiţii vitrege. Plantează gazon şi dacă spaţiul îţi permite şi câţiva copaci.

S-a demonstrat ştiinţific că, plantarea copacilor, în apropierea casei, te ajută să-ţi reduci vara, cheltuielile cu aerul condiţionat, cu până la 40%.

Şi pe lângă aspectul estetic, plantele oferă o sursă de prospeţime, energie, oxigen şi un aer primitor casei tale.

 

7. Măreşte vizual suprafaţa casei

Mărimea casei afectează dramatic valoarea ei în bani. Însă, atunci când spun asta, nu te gândi doar la suprafaţa în metri pătraţi, menţionată în contract.

Vorbim şi de mărimea percepută de potenţialul client, atunci când vizitează casa.

Orice vânzător priceput ştie că: deciziile de cumpărare le luam în mod emoţional şi apoi găsim modalităţi prin care să le justificăm raţional.

Şi aici, apare oportunitatea ta de a stârni emoţii cât mai pozitive în potenţialul cumpărător, pentru a-l determina să se îndrăgostească pe loc de casa pe care i-o prezinţi.

Pentru a crea cât mai mult impresia de casă luminoasă şi spaţioasă renunţă la draperiile lungi, grele şi întunecoase în favoarea jaluzelelor verticale, care se strâng uşor şi lasă lumina să pătrundă nestingherită în încăperi.

Pune câte o oglindă mare, în fiecare cameră, pentru a mări vizual încăperile casei.

Camerele încărcate cu mobilă şi multe alte vechituri, nu lasă deloc o impresie bună.

Cumpără-ţi din magazinele de profil cutii de depozitare şi pune în ele o parte din lucrurile care nu-şi au rostul în încăpere. Apoi depozitează-le uşor într-un spatiu pe care oricum îl ţii nefolosit: sub pat, pe dulap sau într-un colţ greu accesibil.

Ţine minte: câteodată, "mai puţin" înseamnă, de fapt, "mai mult".

Luminând încăperile, punând oglinzi şi optând pentru un stil minimalist în ceea ce priveşte mobilierul, vei crea în mod garantat ideea de spaţiu mai mare, mai aerisit, mai primitor.

 

8. Bucătăria şi baia ascund comori

Chiar dacă atunci când te gândeşti la redecorarea casei, atenţia ţi se îndreaptă spre living şi dormitoare, există două zone din casa ta care, cu siguranţă, vor fi trecute în revistă, cu mare interes de potenţialii cumpărători: baia şi bucătăria.

Şi nu, nu-ţi face griji, nu trebuie să înlocuieşti toată mobila din bucătărie pentru a face o impresie bună.

Însă, redecorarea zonelor pline cu stropi de grăsime din bucătărie şi înlocuirea aragazului de pe vremea lui Ceauşescu, a plafonierei antice şi de demult sau a chiuvetei cu smalţul sărit, în mod sigur vor fi nişte investiţii foarte bune, pentru urcarea valorii casei pe care o ai de vânzare, în ochii potenţialului cumpărător.

 

9. Înlocuieşte covoarele

Înainte să spui “Gata, am terminat!”, aruncă-ţi o privire în jos!

Cum arată covoarele din casa ta?

Sunt pline de praf, scame sau pete? Se văd clar semnele uzurii pe ele? Atunci este cazul să te descotoroseşti de ele cât mai rapid cu putinţă.

Sunt mulţi cei care renunţă din start la ideea de a cumpăra o casă când se gândesc că primul lucru pe care trebuie să-l facă în momentul în care se mută este să înlocuiască astfel de covoare.

Dacă bugetul nu îţi permite, înlocuieşte măcar acele covoare care sunt cel mai uzate. Şi, bineînţeles, ia în considerare alternative mai ieftine sau chiar ideea de a renunţa definitiv la covoare.

 

În concluzie

Atunci când te gândeşti să vinzi o casă, aşa cum ai putut vedea până acum, sunt multe lucruri pe care le poţi face pentru a-i creşte valoarea. Însă nu renunţa din start, gândindu-te la volumul de muncă necesar pentru renovarea acelei case.

Gândeşte-te, mai degrabă, cum se vor traduce acele îmbunătăţiri atunci când vine vorba de buzunarul tău.

Vei putea să obţii cu 10%, 20% sau chiar 30% în plus? Poate şi mai mult, de la potenţialul client... faţă de cazul în care ai fi pus lenea la rang de cinste şi ai fi lăsat totul exact aşa cum era.

Ţine minte: o casă nu o vinzi în fiecare zi. Dacă tot ai luat decizia de a o vinde, asigură-te că obţii pentru ea o sumă de bani care să te mulţumească.

0737 800 000