10 Lucruri Bine De Știut Atunci Când Vrei Să Cumperi O Casa Noua
Vrei să îți cumperi o casă nouă? Să te muți din blocul cu 4 etaje, undeva la curte și grădină?
Sau vrei ca prima locuință pe care ai de gând să o achiziționezi, să fie un apartament într-un complex rezidențial, cu acces la diferite facilități?
Dacă ai răspuns cu “da” la una din întrebările de mai sus, atunci articolul acesta este pentru tine.
Iți voi prezenta în cele ce urmează, 10 lucruri pe care trebuie să le știi atunci când cumperi o casă nouă.
Ce trebuie să știi când cumperi o casă nouă
Una dintre cele mai mari greșeli pe care majoritatea cumpărătorilor de case o fac, este să presupună că totul în casa lor va funcționa perfect, doar pentru că aceasta este nouă.
Indiferent de cât de preciși și atenți pot fi constructorii, nu există casa perfectă. Tocmai de aceea am pregătit acest articol pentru tine, ca tu să știi ce anume trebuie să ai în vedere atunci când cumperi o casă.
Apelează la un specialist
Fiind vorba de o construcție nouă, este foarte important să verifici tot ce ține de instalații, adică: circuite electrice, instalații sanitare, țevi de apă, centrală, radiatoare.
Totodată, ce mai trebuie să știi atunci când cumperi o casă, este că trebuie să verifici sistemul de jgheaburi și burlane: scurgerile mari de apă care ajung la structura de rezistență, pot afecta puternic zidurile și chiar fundația casei sau a blocului.
Dacă, consideri că nu ai experiența necesară pentru a face singur aceste verificări, apelează la un specialist.
Îndepărtează vaporii de apă
Un alt lucru la care să fii atent când cumperi o casă, este că într-o locuință nou construită, nu este bine să te muți mai devreme de o lună. Asta deoarece materialele pe bază de siliciu, precum betonul, încă generează pierderi de apă.
De asemenea, este bine să verifici existența “aerisirilor” (acele găuri făcute în camera profilului - ele permit încăperii să “respire”).
În cazul în care acestea sunt acoperite de tencuială, trebuie să știi că le poți curăța. Dacă nu vei face asta, vor apărea condensul și mucegaiul.
Totodată, igrasia nu ar trebui să apară în casă nouă.
Ea se va instala, doar dacă există scurgeri de apă, condens sau dacă au fost grăbite etapele de construcție.
Pentru a fii sigur că nu vei avea parte de astfel de neplăceri, imobilul trebuie bine aerisit, chiar și după ce te-ai mutat.
De asemenea, evită să acoperi pereții cu tapet în primul an, pentru că, dacă aceștia au încă un grad ridicat de umiditate, vor dezvolta mucegai.
Asigură-te de calitatea construcției
Un imobil nou, nu ar trebui cumpărat fară Cartea Construcției (document ce include toate etapele procesului de construcție, informații cu privire la materialele folosite) cât și fară garanție.
Garanția de bună execuție pentru instalații și finisaje, trebuie precizată în contractul de vânzare cumpărare al casei.
Totodată, un alt aspect pe care trebuie sa îl știm când cumpărăm o casă, este că legea îl obligă pe constructor, să asigure o garanție a structurii de rezistență, pentru o perioadă de 50 de ani.
Fisurile sunt normale la început
Timp de un an de zile, orice construcție nouă încă „lucrează” - spun specialiștii în domeniu.
În acest răstimp, este normal să apară fisuri în pereți.
Acestea nu ar trebui să fie mai mari de un milimetru, iar în cazul în care depășesc această grosime, trebuie contactat constructorul.
Verificări periodice
Pentru o întreținere optimă pe termen lung, învelitorile casei sau ale blocului trebuie verificate periodic, o dată la cațiva ani, pentru a evita apariția scurgerilor. De asemenea, parțile din lemn trebuie recondiționate, vopsite, pentru a preveni degradarea lor.
Asigură-te că vei cunoaște toate detaliile casei în care vrei să te muți. Instrucțiunile de mai sus, reprezintă "manualul de utilizare" al viitoarei tale locuințe.
Prețul actelor de vânzare cumpărare ale casei
Odată identificat imobilul dorit pentru achiziționare, trebuie să știi că în calitate de cumpărător, va trebuie să achiți o taxă de intabulare către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, din raza imobilului pe care vrei să îl achiziționezi.
Taxa aplicabilă actului de vânzare cumpărare, diferă în funcție de cumpărator.
Dacă persoana care vrea să cumpere locuința este persoană fizică, atunci se aplică 0,15% din prețul vânzării (dar nu mai puțin de 60 lei pentru fiecare număr cadastral).
Dacă ne referim la o persoană juridică, se va aplica 0,5% (dar nu mai puțin de 60 lei pentru fiecare număr cadastral).
Onorariul notarial este reglementat prin Ordinul Ministrului Justiției nr. 46/C din 6 Ianuarie 2011, publicat în Monitorul Oficial nr. 133 din 22 Februarie 2011.
Acest onorariu conține o parte fixă plus una procentuală, în funcție de prețul vânzării. Sumele diferă în funcție de prețul vânzării, existând mai multe praguri și procente.
Întotdeauna se va utiliza cursul BNR din ziua semnării contractului de vânzare cumpărare.
Actele necesare pentru cumpărarea unei case
În primul rând, este nevoie să fie prezentate actele de proprietate ale vânzătorului, care atestă proprietatea acestuia asupra imobilului ce urmează să fie vândut.
Actele de proprietate variază de la caz la caz, de la contractul de vânzare, donație, schimb, certificat de moștenitor, titlu de proprietate, hotărâre judecătorească, act de adjudecare.
Pe lângă actele de proprietate ale imobilului, mai sunt necesare următoarele documente:
- dosarul cadastral și încheierea de intabulare a acestuia;
- adeverința de la asociația de proprietari a imobilului, semnată de președinte și administrator, prin care se atestă achitarea cotelor aferente întreținerii;
- ultimele facturi pentru utilități și chitanțele aferente;
- certificatul de performanță energetică al cladirii sau al apartamentului;
- certificatul fiscal emis de Directia Taxe și Impozite Locale, emis pentru fiecare vânzător în parte.
Asigură-te că proprietarul dispune de toate aceste documente, deoarece doar atunci poți și semna antecontractul.
Actele necesare antecontractului prin Prima Casă
La încheierea antecontractului prin programul Prima Casă, sunt necesare următoarele acte:
- actele de proprietate (atât actul de proprietate prin care vânzătorul a dobandit dreptul de proprietate asupra imobilului cât și actele de proprietate din istoric, respectiv ale foștilor proprietari);
- încheierea de intabulare a dreptului de proprietate;
- documentația cadastrală;
- actele de identitate.
Timpul în care se poate încheia un contract de vânzare cumpărare al casei
Contractul de vânzare cumpărare al casei, se poate încheia în 3-4 zile în regim normal, și în aproximativ 2 zile în regim de urgență (presupune și eliberarea extrasului de autentificare în regim de urgență de la OCPI).
Alte detalii bine de avut în vedere
- Analizează-ți cu grijă stilul de viață, astfel încât să știi de ce tip de locuință ai nevoie. O casă trebuie să fie bine facută, însa în aceeași măsură este important să te raportezi la stilul tău atunci când faci alegerea finală. Dacă ești o persoană mai liniștită, cu siguranță nu vei alege o zonă centrală, gălăgioasă. Iar dacă preferi agitația, nu te vei orienta spre o zonă periferică.
- Gândește-te la viitor. Ia în considerare eventualele modificări care pot surveni în viața ta. Schimbarea locului de munca, întemeierea unei familii sau venirea pe lume a copiilor tăi. Aceste evaluări, te pot ajuta să iți dai seama la ce fel de casă să te raportezi.
Achiziția unei case noi, este un pas foarte important în viața ta și uneori ți se poate părea că întregul proces este lung și plin de obstacole.
Tocmai de aceea noi suntem la dispoziția ta. Împreună, putem găsi soluția perfectă pentru tine.
Ne poți contacta, sunând la numărul de telefon 0737 800 000.