10 idei de investiții pe care le poți face în contextul achiziționării unui teren intravilan
Conform cifrelor publicate de revista Real Estate, în anul 2020 volumul achizițiilor de terenuri în scop imobiliar a atins o valoare estimată la 100 de milioane de euro.
Terenurile sunt cele mai versatile forme de investiție, punând în centrul oportunităților beneficiarul, obiectivele sale, nevoile, așa cum acesta le definește. Achiziția unui teren este singura investiție care pune atât de multă presiune pe cumpărător în limitele cât acesta permite.
Oportunitățile de fructificare și de investiție în acest segment imobiliar sunt multiple, așadar iată câteva idei:
Fie că vorbim despre ansambluri rezidențiale de case sau de construcții tip bloc, acestea sunt considerate o oportunitate de investiție pentru dezvoltatorii imobiliari. În funcție de poziționarea pe hartă a terenului, acesta poate oferi alternative locuitorilor din orașe sau în afara zonei urbane, cumpărătorii bucurându-se de confort, aer curat și de priveliște.
Centrele comerciale pot fi oportunități de investiție atât pentru terenurile din orașe, cât și pentru cele aflate la periferie, în funcție de tipul de produse vândute și de publicul căruia i se adresează. Creșterea industriei de e-commerce (comerț electronic) și dezvoltarea companiilor de curierat pot oferi numeroase beneficii clienților de pe raza unui întreg județ, chiar dacă spațiul comercial este poziționat pe un teren ce nu beneficiază de localizare centrală.
- Hale și depozite
Creșterea consumerismului a determinat extinderea serviciilor și spațiilor logistice, care să asigure buna funcționare a întregului lanț de aprovizionare-vânzare. De aceea, fie că este vorba despre investitori străini sau locali, construcția și închirierea halelor și depozitelor poate fi o investiție demnă de analizat în contextul achiziției unui teren.
Ceea ce este important în acest context, este evaluarea corectă a potențialului de creștere al economiei locale, ca nevoie deservită de parcuri industriale amplasate și gândite corect din punctul de vedere al strategiei investiționale.
- Clădiri de birouri
Construcțiile de birouri ce beneficiază de o compartimentare avantajoasă, prielnică atât companiilor mici, de până la 10 angajați, cât și celor medii, pot fi o oportunitate demnă de luat în calcul pentru investițiile în terenuri.
De asemenea, spațiile multifuncționale sunt privite cu interes, adunând sub același acoperiș birouri și locuințe personale, de locuit.
- Spații de recreere și de petrecere a timpului liber
Investițiile în terenuri de tenis, golf sau în spații de tip SPA sunt acomodate de suprafețe de teren bine alese și cu acces crescut locuitorilor orașelor care nu beneficiază de astfel de oportunități. Chiar și atunci când există competiție, în orașele medii sau mici, acestea pot genera cerere pentru că locuitorii au nevoie de intimitate, relaxare și de socializare controlată, fapt ce încurajează existența lor pe piață.
- Case de vacanță
Casele de vacanță cu 2-4 camere pot fi o investiție care să aducă atât beneficii personale, de relaxare într-un mediu prietenos, dar și avantaje de ordin financiar, în cazul introducerii lor în turism, în sistem de închiriere. De asemenea, construcția de la zero a unei case de vacanță poate însemna opțiunea pentru locuințele eficiente energetic, ce presupun costuri mai mici de întreținere și din punctul de vedere al utilităților.
- Case și vile de locuit
Nevoia de a respira aer curat, de a avea intimitate, spațiu și acces la o curte proprie poate fi motivul pentru care tot mai mulți locuitori ai orașelor aleg să investească în achiziția unui teren și în construcția unei case.
- Pensiuni și hoteluri
Construcțiile de pensiuni, cabane, bungalouri, care vor oferi intimitate și vor găzdui un număr relativ mic de turiști sunt tot mai apreciate în România, așadar pot constitui un model de investiție pe termen mediu și lung.
- Producție
Culturile speciale, cu cerere mare din piață pot fi o variantă de investiție pentru antreprenorii români sau străini. În acest sens, este nevoie de alegerea unui teren care să fie adaptat specificului culturii, plantelor și caracteristicilor de sol pe care acestea le impun.
- Mici culturi de agricultură
Apetitul românilor pentru produse românești de calitate este în continuă creștere. Micile sere și solarii pot adăposti astfel de producții, investiția într-un teren care să le adăpostească fiind o opțiune în contextul finanțărilor europene sau guvernamentale.
Ce trebuie să știi atunci când cumperi un teren intravilan? Discută cu unul dintre consultanții Domina Imobiliare.