TVA-ul rămâne tot 5%

Nu există om care să nu își dorească o casă a lui. Așa a fost de când e lumea și lucrurile nu se vor schimba prea curând.

Cel puțin noi, românii, am avut dintotdeauna simțul proprietății foarte bine dezvoltat. Singura diferență între prezent și perioada comunistă o constituie faptul că oamenii nu prea mai cumpară o locuință pentru toată viața.

Crește numărul membrilor familiei, inevitabil crește și casa sau apartamentul. Problema este că se plătește TVA-ul pentru imobilele respective de fiecare dată.

Dacă aduni sumele pe care le dai astfel, pur și simplu, statului, te ia durerea de cap.

Legea TVA-ului pentru imobiliare a oscilat de-a lungul timpului. Dacă până în urmă cu puțin timp avea câteva beneficii demne de luat în considerare, de acum încolo va fi și mai bine!

Nu fii prea nerăbdător, citește liniștit articolul până la capăt și îți promit că vei afla ultimele noutăți în materie de TVA la imobiliare. Ba mai mult, ți se vor lămuri toate neclaritățile legate de acest subiect.

E trist, însă de multe ori avem impresia în mod total eronat că stăpânim perfect anumite informații, iar atunci când în sfârșit se întamplă să ne documentăm pe temă, suntem uimiți de neștiința noastră.

Așadar, hai să aflăm împreună cum stătea cu adevarat treaba în cazul TVA-ului la tranzacțiile imobiliare și ce îmbunătățiri au apărut de curând (cu mai puțin de 10 zile în urmă).

 

Care era TVA-ul la imobiliare în 2018?

TVA-ul la imobiliare pentru persoane fizice era destul de strict în anul 2018.

Prin acest lucru vreau să spun că prima locuință achiziționată de o persoană sau chiar de o familie beneficia sub anumite condiții de un TVA în valoare de doar 5%. Regulile erau logice și ușor de înțeles, însă destul de rigide.

Nu era suficient să fie vorba de prima locuință, mai trebuia și că aceasta să coste mai puțin de 450.000 de lei (în jur de 96.500 de euro).

Alte criterii importante se refereau la suprafața locuibilă, care nu putea depăși 120 de metri pătrați, dar nici terenul ca atare nu putea fi mai mare de 250 de metri pătrați.

Îți dai seama că aceste sume sunt pura ficțiune când te gândești, să zicem, la un apartament cu 3 sau 4 camere în unul dintre marile orașe din România, nu găsești prețuri sub 100.000 de euro.

Analizând cu seriozitate, poți spune că e chiar discriminare. Statul mergea pe deviza "dacă ai bani de proprietate mare, cu siguranță iți permiți și să plătești TVA la tranzacții imobiliare". Nu e tocmai corect. Și asta nu e tot...

Ideea este că oricum de la cel de al doilea apartament sau casă înainte se plătea TVA-ul de vânzări imobiliare normal, adică19%, indiferent de suprafața terenului.

Din fericire, TVA-ul la imobiliare pentru persoanele fizice din 2019 a suferit modificări drastice.

Oamenii nu vor mai apela la mici șmecherii pentru a evita legea. Dacă te întrebi la ce anume mă refer, e vorba de cupluri.

Era mai avantajos să achiziționeze fiecare parte a cuplului o locuință înainte de căsătorie decât să aibă voie să ia doar una impreună în timpul mariajului.

Desigur că povestea se complica și era cam imposibil să faci rost de bani pentru două imobile, dar aceasta era singura posibilitate pentru a avea de două ori TVA de 5% în loc de o dată.

Romania se gândește din ce în ce mai mult la cetățenii ei și le creează condiții de trai de nivel european. Nu mai e nevoie de tertipuri.

 

În ce măsură s-a schimbat TVA-ul la imobiliare în 2019 și ce efecte are asta asupra populației?

După cum am văzut mai devreme, TVA-ul la tranzacții imobiliare în 2018 a avut plusuri și minusuri.

A inceput noul an în forță și s-au făcut schimbări de proporții inclusiv în legislație.

În sensul TVA-ului la tranzacții imobiliare pentru persoanele fizice, președintele României, Klaus Iohannis, a semnat la data de 10 ianuarie legea conform căreia efectiv s-au scos barierele.

Practic, de acum este TVA-ul 5% pentru toate achizițiile de locuințe de la un dezvoltator imobiliar. Poți cumpăra oricâte locuințe dorești și TVA-ul rămâne tot 5% atât timp cât este vorba despre case/apartamente noi, construite de dezvoltatori imobiliari. Nici suprafața terenului nu mai reprezintă un impediment.

Începând cu anul 2019, TVA-ul la imobiliare pentru orice persoană fizică a scăzut și încurajează în acest fel achizițiile de apartamente și case nou construite de către dezvoltatorii imobiliari.

 

Ce parere ai despre această schimbare în legislație? Te-ai hotărât ce imobil achiziționezi?

Domina Imobiliare iți stă la dispoziție pe tot parcursul tranzacției. Avem în echipă printre cei mai buni agenți imobiliari din Târgu Jiu, care iți vor găsi locuința ideală pe tot teritoriul județului Gorj.

0737 800 000