O nouă lege ajută piaţa imobiliară. Impozit ZERO pe tranzacţiile cu imobile

În prezent, tranzacţiile imobiliare cu o valoare mai mică de 200 000 lei sunt impozitate cu 2% dacă de la data dobândirii până la data tranzacţionării imobilului au trecut mai mult de 3 ani. În cazul imobilelor care au fost tranzacţionate în primii 3 ani de la data dobândirii, impozitul plătit este de 3%.

Dacă valoarea imobilului depăşeşte 200 000 lei, impozitul se calculează în felul următor: 200 000 lei se impozitează conform celor descrise mai sus, iar diferenţa se impozitează cu 1% dacă imobilul este înstrăinat după 3 ani de la data dobândirii sau cu 2% dacă imobilul este înstrăinat în primii 3 ani de la data dobândirii.

Spre exemplu: dacă vrem să vindem un imobil pe care l-am cumpărat în urmă cu 2 ani, a cărui valoare este de 300 000 lei, vom plăti la stat 3% din 200 000 lei (adică 6000 lei ) + 2% din 100 000 lei (adică 2000 lei). Pentru acest imobil, impozitul datorat este de 8000 lei.

Însă, în curând lucrurile se vor schimba.

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 3/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care va intra în vigoare începând cu 1 martie 2017 prevede că imobilele cu o valoare mai mică de 450 000 lei (100 000 euro) nu vor mai fi impozitate.

În cazul tranzacţiilor imobiliare care depăşesc suma de 450 000 lei, impozitul aplicat va fi de 3%. Însă, el nu se va aplica la întreaga valoare a imobilului, ci doar la diferenţa dintre valoarea tranzacţionării proprietăţii şi pragul maxim stabilit de 450 000 lei.

„La transferul dreptului de proprietate și al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcțiilor de orice fel și a terenurilor aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, contribuabilii datorează un impozit care se calculează prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil. Venitul impozabil se stabilește prin deducerea din valoarea tranzacției a sumei neimpozabile de 450.000 lei”

„Impozitul (...) se calculează la valoarea declarată de părți în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale. În cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii minime stabilite prin studiul de piață realizat de către camerele notarilor publici, notarul public notifică organelor fiscale respectiva tranzacție”, prevede Codul fiscal.

Decizia luată este în linie cu programul de guvernare publicat de PSD.

Motivul pentru care se face această modificare este simplu: se vrea încurajarea vânzării de imobile şi dezvoltarea industriei de construcţii, orientate spre construcţia de locuinţe.

Impozitul pe tranzacţiile imobiliare este calculat şi încasat de notarii publici, iar acest lucru se face înainte de autentificarea actului. Etapa următoare presupune plata impozitului către autorităţi până la data de 25 a lunii următoare celei în care a fost încasat.

Important: Dacă ai moştenit un imobil, tu, în calitate de contribuabil vei fi scutit de impozit doar dacă succesiunea este dezbătută şi finalizată în maxim 2 ani de la decesul autorului succesiunii. În cazul în care depăşeşti termenul de 2 ani, tu, ca moştenitor, datorezi statului un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.

Vrei să vezi cele mai noi oferte imobiliare din Târgu Jiu pentru ca din 1 martie să profiţi de avantajul acestei legi? CLICK AICI

 

0737 800 000