De ce nu evaluăm prețul unei proprietăți fără o informare completă?

Adesea, consultanții Domina Imobiliare primesc numeroase întrebări de la clienți referitoare la prețurile estimative ale unor proprietăți aflate pe o anumită stradă, într-o anumită zonă sau cu un specific vag. Desigur, am putea să ne arătăm deschiderea maximă, așa cum o facem de fiecare dată, revenind cu un răspuns definit printr-un interval de preț. Iată, însă, de ce nu o facem!

  • Prețul corect al unei proprietăți (apartament/garsonieră, casă/vilă, teren, spațiu comercial) are la bază un set de factori determinanți:
    • Poziționarea exactă, la distanță mică de centrul orașului sau de anumite puncte de interes sau dimpotrivă, în zone retrase, departe de agitația urbană pot să facă diferența.
    • Suprafețele cuprinse în ofertă
    • Finisajele alese
    • Materialele de construcție folosite
    • Utilitățile disponibile
    • Vederea panoramică pe care o oferă o proprietate
    • Aspecte administrative (situații juridice existente la momentul vânzării, litigii)
    • Particularități definitorii.
  • Profilul vânzătorului
    • Este foarte posibil ca vânzătorul să își dorească grăbirea tranzacționării, să ofere posibilitatea schimburilor plus diferență. În aceste cazuri, estimarea pe care o face un agent poate fi diferită de cazul real, fapt care, în cele mai multe dintre cazuri, îndepărtează clientul.
  • Oportunități specifice unei zone/unui tip de ofertă
    • Există situații în care oportunitatea pe care o oferă în mod particular acea proprietate să nu fie una generală pentru întreaga stradă/zonă geografică.

Exemplul 1: Să ne imaginăm un teren intravilan, cu o suprafață de 500 mp, cu deschidere de 15 metri, într-un cartier rezidențial din Târgu-Jiu. Aparent, orice consultant imobiliar ar putea estima valoarea unei posibile tranzacţii (vânzare/închiriere). Dar, având în vedere faptul că lângă teren se află o linie de înaltă tensiune, iar în apropiere există o linie de cale ferată și un spațiu de depozitare industrial, toate acestea pot ajusta considerabil prețul final.

Exemplul 2: Să presupunem că un client este interesat de achiziționarea unui apartament cu 2 camere pe strada Unirii și dorește să afle un preț estimativ. În funcție de etaj, de gradul de utilare și de mobilare, de vederea pe care o oferă sau de apropierea blocului de anumite puncte de interes, prețul final poate varia semnificativ.

Ce implică evaluarea corectă a unui preț în imobiliare?

Pentru a defini corect sau cât mai exact posibil costurile unei proprietăți, este nevoie de o muncă de cercetare a întregii echipe de consultanți imobiliari. Sunt analizați toți factorii menționați anterior, sunt revizuite ofertele anterioare din zonă, cu aceleași caracteristici, sunt programate vizionări în zonă și, uneori, este nevoie chiar de inițierea unor discuții cu parteneri sau clienți. Așadar, toate aceste etape implică alocarea timpului necesar parcurgerii lor în mod profesional și personalizat fiecărui caz.

Ce se întâmplă în cazul în care un agent ar alege să ofere un preț estimativ pentru o proprietate pe care nu o cunoaște?

Consultanții Domina Imobiliare aleg să evite oferirea unor intervale de preț pentru acele situații în care clientul solicită vag detalii, având unul sau maxim două indicii (zonă/stradă):

  • Oferirea informațiilor neconcludente
  • Îndepărtarea clientului de obiectivul propus, prin simplul fapt că acesta poate să ia o decizie rapidă, bazată pe informații care nu sunt aprofundate.
  • Creionarea unei imagini lipsite de etică și de profesionalism din partea agentului care alege să ofere astfel de detalii fără a avea un cadru complet.
  • Direcționarea clientului spre alte tipuri de proprietăți, de zone sau de particularități.

Ce informații ar trebui să ofere clientul pentru a primi o evaluare de preț?

Domina Imobiliare a creat un ecosistem complet de informare și de contactare a consultanților imobiliari pentru a putea răspunde solicitărilor venite din partea clienților și partenerilor. Așadar, încurajăm clienții să ne ofere acces la set complet de obiective, informații și întrebări cu privire la tipul de proprietate sau de ofertă pe care o au în vedere.

Ne puteți contacta direct pe www.domina.ro, pe adresa de e-mail [email protected] sau la unul dintre numerele de telefon: 0737 800 000, 0253 225 454.

0737 800 000