Ce înseamnă apartament decomandat?

Cumpărarea sau închirierea unui apartament este o decizie ce se ia destul de rapid, însă acesta e doar începutul. Imediat după aceea urmează vânătoarea locuinței ideale.

Piața imobiliară din Târgu Jiu, spre exemplu, are oferte pentru toată lumea, dar e important să știi ce anume cauți mai exact.

Degeaba te avânți și mergi să vezi toate apartamentele cu numărul de camere de care ai nevoie. Vei reuși numai să pierzi o grămadă de timp.

Tu trebuie să știi ce înseamnă un apartament decomandat, semidecomandat și nedecomandat înainte de a începe plimbarea prin potențialele locuințe. Așa vei reduce mult din plaja ofertelor şi îți vei concentra atenția asupra a ceea ce contează pentru tine.

Cine știe, poate vei constata şocat chiar că ai nevoie de altceva decât de ceea ce credeai. Vorba aceea: viața e plină de surprize.

În cele ce urmează, vei descoperi toate informațiile legate de un apartament cu 3 camere decomandat, cu 2 camere decomandat și inclusiv o garsonieră. Totuşi, pentru a putea intra în detalii, trebuie să lămurim definițiile fiecărui tip de apartament.

Imaginează-ți, deci, că ai găsit cuvântul decomandat în DEX, la fel și semidecomandat, respectiv nedecomandat.

Ce înseamnă decomandat?

Un apartament decomandat este acela în care nu se face trecerea direct dintr-o cameră în alta.

Are un hol lung, ce permite o intrare separată în fiecare spațiu, regăsind aici până și bucătăria și baia, dacă ne referim la un apartament decomandat cu 2 camere.

Ce înseamnă semidecomandat?

Dacă în prima variantă camerele nu interacționează între ele, aici există o mică diferență.

Schița unui apartament cu 3 camere semidecomandat cuprinde cel puțin o cameră la care se ajunge prin intermediul livingului. Nu te deplasezi direct dintr-o parte în cealaltă, ce-i drept, ci printr-un hol.

Practic apartamentul decomandat și semidecomandat se diferențiază și prin faptul că cel de al doilea are în general 2 holuri – unul mai mare și altul mai mic.

Holul mare este cel de la intrare în imobil, cel mic fiind acela care desparte sufrageria de una dintre celelalte camere.

Ce înseamnă nedecomandat?

Acesta se mai numește și apartament tip vagon, pentru că trebuie să treci prin diverse camere ca să ajungi acolo unde îți dorești.

Holul, dacă există, e la intrarea în locuință, însă camerele sunt interconectate între ele. De aici vine și denumirea de vagon. Aspectul seamănă cu unul destul de bine.

Aşadar, atunci când vrei să mergi la baie, în bucătărie sau chiar să ieși afară, inevitabil vei deranja pe cineva. Asta dacă nu ești tocmai tu persoana deranjată de ceilalți ocupanți ai imobilului.

Acum că am stabilit şi ai înțeles în sfârșit ce înseamnă fiecare gen de apartament în parte, e momentul să trecem la plusurile şi minusurile celui decomandat. Astfel, vei face achiziția sau închirierea în totală cunoștință de cauză.

Îți mai menționez doar că nu voi pune accentul asupra unui apartament semidecomandat transformat în decomandat, dar să știi că poți da și peste asemenea situații.

Avantajele unui apartament decomandat

  1. Intimitate maximă

Având în vedere că ai accesul direct din hol oriunde ți-ar fi situată camera, beneficiezi de toată intimitatea de care ai nevoie.

E normal că uneori să ne dorim clipe de pace și liniște, în care să ne izolăm de restul lumii, iar un imobil decomandat dă prilejul ideal pentru acest răsfăț.

Ba mai mult, majoritatea locuințelor respective au pereții despărțitori dintre camere puternici, foarte buni izolatori fonici şi termici, ceea ce creşte automat puțin nivelul de autonomie al locatarilor lor.

Cu privire la ce înseamnă o garsonieră decomandată, răspunsul e cât se poate de simplu: este efectiv o locuință în care nu trebuie să traversezi camera pentru a ajunge la bucătărie sau baie.

  1. Utilizezi camerele după bunul plac

Compartimentarea unui apartament decomandat este foarte permisivă. Cum nu te deplasezi cu dificultate dintr-un loc în altul, nu ești condiționat de anumite aspecte pentru a alege scopul fiecărei încăperi.

Nu trebuie neapărat ca cea mai mare cameră să devină living, aşa cum nici cea mai mică nu e obligatoriu să devină a copilului. Totul depinde doar de proprietari / chiriași.

Este un punct important mai ales atunci când optezi pentru un apartament la comun cu prietenii. Familia o împaci într-un fel sau altul, însă cu prietenii trebuie să discuți cu atenție ce şi cum se va întâmpla.

  1. Spațiu din plin

Dacă te întrebai cumva ce înseamnă apartament decomandat confort 1, ești în locul potrivit, deoarece disecăm tot subiectul, aflăm toate informațiile necesare.

Confortul se referă la spațiul locuinței. Confortul 1 reprezintă cea mai bună variantă, fiind cel mai mare tip de apartament din categorie. Cu cât urcă cifra, cu atât scade suprafața locuinței.

De asemenea, nu numai că un apartament decomandat tinde să fie încăpător, dar vine echipat și cu loc de depozitare, precum și cu cel puțin un balcon.

Dezavantajele unui apartament decomandat

  1. Greu cu încălzirea

Poți încălzi cât vrei o cameră, deoarece căldura ei nu se va răspândi spre restul încăperilor apartamentului.

Deși este marele neajuns al acestui model de imobil închis, el poate fi privit și ca punct forte. Nu condiționezi pe nimeni să accepte faptul că tu ești vreun friguros, obligând oamenii să se topească de la căldură.

Bineînțeles, e valabilă și viceversa, cea legată vara de aerul condiționat. Am vorbit despre iarnă pentru că este mai cunoscută situația cu frigul.

  1. Prețul piperat

Ai văzut și tu câte beneficii îți aduce un apartament decomandat cu 3 sau 2 camere, deci era de așteptat ca prețul să nu fie unul mititel.

Totuși, era de datoria mea să te previn. Confortul 1 este de departe cel mai scump, însă nici celelalte nu sunt tocmai ieftine.

Gândeşte-te bine înainte de a te arunca să cumperi un apartament decomandat, fiindcă spațiul mare determină și creșterea plății utilităților. Merită sau nu efortul?

 

Indiferent dacă știi sau nu deocamdată răspunsul la această întrebare, Domina Imobiliare îți stă la dispoziție cu suportul necesar pentru a identifica locuința perfectă pentru tine.

Suntem la doar un telefon distanță. Nu mai pierde timpul și contactează-ne la 0737.800.000! Vom bate județul Gorj în lung și-n lat, până ce tu vei fi mulțumit cu noul imobil.

0737 800 000