6 lucruri înainte să investești în imobiliare
Atunci când ne gândim să demarăm o afacere sau să facem o investiţie financiară, scopul final este de regulă acelaşi: să facem rost de o sumă suficient de mare de bani, care să ne permită să trăim stilul de viaţă pe care ni-l dorim, atunci când vom decide să nu mai muncim dintr-un motiv sau altul.
Şi atunci când te gândeşti la suma de bani pe care trebuie s-o strângi pentru a-ţi permite să faci asta, nu uita să iei în calcul şi inflaţia + taxele care trebuie plătite către stat şi care, automat, vor trebui scăzute din suma totală de bani pe care o deţii.
Iar atunci când vine vorba de investiţii, a deţine o proprietate sau mai multe proprietăţi imobiliare este întotdeauna o idee bună; chiar şi în perioadele de criză financiară.
Gândeşte-te aşa: pământul este o resursă finită. Oamenii vor avea întotdeauna nevoie de spaţii special amenajate pentru a trăi, a munci şi a se distra. Aşa că, la fel ca şi în celelalte domenii de activitate şi în domeniul imobiliar, totul este doar un joc între cerere şi ofertă existentă.
Ceea ce este bine să înţelegi este că: proprietăţile imobiliare vor continua să cunoască o creştere a valorii lor, pe măsură ce trece timpul, în ciuda încetinirilor care au loc periodic, ca urmare a crizelor economice mai subtile sau mai de amploare.
Domeniul imobiliar este domeniul care a adus cei mai mulţi oameni de la stadiul de oameni simpli, la milionari. Şi în ciuda a ceea ce ai putea crede... nu, nu trebuie să fii un geniu ca să reuşeşti!
Aşa că, dacă te bate gândul să investeşti şi tu în domeniul imobiliar, pentru a-ţi câştiga independenţa financiară, iată ce trebuie să ştii:
1. Stabileşte-ţi obiectivele financiare
Care sunt obiectivele tale din punct de vedere financiar?
Ce aşteptări ai în urma achiziţiei unei proprietăţi imobiliare?
Ceea ce vei realiza prin achiziţia acelei proprietăţi te va aduce mai aproape de realizarea obiectivelor tale financiare?
După cum bine ştii, dezvoltarea unei afaceri necesită timp şi bani. Investiţiile în imobiliare nu reprezintă o excepţie de la această regulă.
Aşa că, dacă ai o sumă de bani deja strânsă, pe care vrei să o investeşti în această direcţie, asigură-te că îţi iei tot timpul necesar, pentru a identifica o proprietate care corespunde bugetului tău şi nu doar atât... o proprietate care, odată achiziţionată, va servi cât mai bine intereselor tale şi te va duce mai uşor şi mai rapid spre îndeplinirea obiectivelor tale.
2. Nu cheltui o avere pe cărţi şi cursuri despre imobiliare
Nu vreau să mă înţelegi greşit. Trebuie să ai ceva cunoştinţe despre domeniul imobiliar pentru ca, din toată această aventură în care porneşti, să ieşi câştigător. Însă, vreau să ştii că, toată informaţia de care ai nevoie ar trebui să-ţi ia maxim un raft din biblioteca ta, ca volum.
Deci apleacă-te asupra cărţilor şi studiază cu atenţie. Caută pe Google şi fă-ţi o obişnuinţă din a citi site-uri de specialitate din domeniul imobiliar.
Însă nu te lăsa copleşit de informaţia existentă în jurul tău. Atunci când observi că, citeşti, citeşti şi lucrurile pe care deja le ştii continuă să se repete, cu 1-2 elemente relativ noi în plus, înseamnă că ai învăţat cam tot ceea ce trebuie să ştii.
Este foarte uşor să te laşi păcălit de gândul că încă nu ai găsit trucul de care ai nevoie pentru a te îmbogăţi rapid din imobiliare şi să continui să te documentezi, să colecţionezi cărţi şi cursuri, în speranţa că vei găsi acea informaţie secretă care-ţi va deschide poarta bogăţiilor în imobiliare.
Aşa că, atunci când observi că informaţiile pe care le citeşti se tot repetă, înseamnă că e momentul perfect să pui stop lecturii şi să revii la viaţa reală. E timpul să treci la punctul 3.
3. Vizitează mai multe proprietăţi imobiliare
Viaţa bate filmul. Şi ce altceva te poate face să simţi pulsul domeniului imobiliar din zona ta, decat... nişte vizite făcute direct pe teren.
Însă, mare atenţie! Nu te avânta să cumperi prima proprietate pe care o vezi.
Iată două greşeli pe care mulţi investitori în imobiliare le fac:
- cumpără o proprietate pentru simplul fapt că le place cum arată
- cumpără proprietatea pentru că nu sunt dispuşi să facă efortul necesar pentru a inspecta şi alte proprietăţi existente pe piaţă în acel moment
Aminteşte-ţi: tu trebuie să priveşti proprietatea imobiliară respectivă din perspectiva rentabilităţii investiţiei. Tu nu vei locui acolo. Nu trebuie neapărat să-ţi placă. Trebuie în schimb, să fie profitabilă, în momentul în care decizi să o revinzi sau să o închiriezi.
După ce ai vizitat suficiente proprietăţi imobiliare, ia-ţi un timp de gândire şi pune pe hârtie proprietăţile imobiliare cele mai tentante pe care le-ai vizitat. Scrie lângă ele şi obiectivele tale financiare. Apoi încearcă să restrângi numărul proprietăţilor imobiliare enumerate privind totul din perspectiva obiectivelor pe care vrei să le atingi.
Acest exerciţiu te va ajuta să faci alegerea cea mai avantajoasă pentru tine.
4. Nu aştepta oferta minune
Vizualizând iar şi iar alte proprietăţi imobiliare, poţi cădea în extrema cealaltă: să amâni luarea unei decizii de achiziţie. Şi aşa cum bine bănuieşti... această acţiune va avea repercusiuni negative.
Amânând la nesfârşit cumpărarea unui imobil sub pretextul că nu ai găsit “oferta câştigătoare” s-ar putea să pierzi mai mult decât dacă ai fi găsit o ofertă nu la fel de tentantă precum doreşti şi ai fi achiziţionat-o pentru a o pune la treabă, să producă bani, pentru tine.
În concluzie: imediat ce găseşti oferta imobiliara care îndeplineşte majoritatea criteriilor tale, nu mai sta pe gânduri şi achiziţioneaz-o. A continua să aştepţi “oferta irezistibilă” la care visezi e un joc periculos... această ofertă s-ar putea să nu apară niciodată, iar ofertele care trec acum pe lângă tine s-ar putea sa nu le mai întâlneşti prea curând.
5. Fă o analiză financiară imobiliară amănunţită
Lasă cifrele să vorbească. Priveşte totul ca pe un joc de numere. Doar aşa, concluzia la care vei ajunge va fi una realistă.
Dacă gândeşti toată tranzacţia din perspectiva financiară şi laşi sentimentele la o parte, îţi va fi mai uşor să refuzi o proprietate, atunci când termenii şi condiţiile în care o cumperi nu îndeplinesc criteriile tale de profitabilitate.
În acest sens, ia-ţi timpul necesar pentru a face o analiză cât mai completă asupra proprietăţii, pe baza istoricului ei. De asemenea, informează-te asupra distanţei faţă de principalele puncte de interes ale oraşului.
Vezi cu cât vei putea închiria sau vinde mai departe respectivul imobil în funcţie de potenţialul zonei respective.
Ia în calcul taxele şi impozitele care trebuie plătite către stat şi dobânda pe care trebuie s-o dai la bancă, în cazul în care vei face un împrumut în acest sens.
Iar la final, trage linie şi vezi cât de rentabilă va fi investiţia ta imobiliară.
6. Găseşte vânzători nerăbdători să încheie tranzacţia imobiliară
Cum poţi face asta? Atunci când găseşti un imobil care-ţi face cu ochiul, interesează-te de istoricul lui. De când e scos la vânzare? Cum a evoluat preţul lui de la punerea sa în vânzare până în prezent?
Dacă preţul apartamentului sau casei respective este neschimbat, deşi proprietatea în cauză se află la vânzare de peste 1 an îţi poţi da seama că proprietarul ei ţine la preţ şi nu e dispus să o dea cu mai puţin decât cere; altfel spus: negocierea cu el nu se va finaliza cu beneficii mult mai mari pentru tine decât cele din prezent.
Asta înseamnă că acel proprietar ţine la preţ. Iar, dacă preţul este unul de care nu te poţi atinge e cazul să mergi mai departe şi să cauţi în altă parte pentru a găsi imobilul “câştigător”.
Dacă găseşti, însă, o proprietate al cărei preţ a continuat să se reducă în ultimul an de zile, înseamnă că, proprietarul ei este nerăbdător să scape de ea. Drept urmare, acea persoană va fi mult mai flexibilă în negocierea cu tine şi există şanse să ai sorţi de izbândă şi să obţii preţul şi condiţiile pe care le doreşti.
Concluzie
Deţinerea uneia sau a mai multor proprietăţi imobiliare îţi poate asigura stabilitatea financiară pe care o doreşti. De asemenea, ea poate veni la pachet cu acele venituri pasive după care toată lumea tânjeşte, în cazul în care o închiriezi.
Totul este să rămâi mereu cu capul pe umeri, să nu iei decizii pripite şi să judeci logic, având la bază cifrele. Afacerile imobiliare sunt afaceri care se fac pe termen lung. De asemenea, este important să realizezi că, achiziţia imobilului dorit reprezintă doar primul pas pe care-l faci către atingerea obiectivelor tale financiare şi nu finalul drumului. Succes!